Parabenska ili eko – koja je vaša omiljena pločica?

Točan odgovor je trbušna. Trbušne pločice svi volimo! Pogotovo u kupaonici, za vrijeme tuširanja. 

Sada kada imam vašu pozornost otkrit ću vam da je subjekt ove priče, ipak, sapun. Običan, kunu-dvije vrijedan, umjetni sapun kojeg volite i često plaćate 40 do 80 puta više. Boje su predivne, one mame i zovu da pobjegnete u trgovinu, da se izgubite na tren u tom veselom svijetu. Kada god mogu najčešće odaberem lijevu stranu Ilice (u smjeru glavnog trga), tamo gdje je Lush. Volim miris koji dolazi iz Lush trgovine! Ponekad, kada imam dovoljno vremena, na tren uđem u trgovinu. Ipak, postoji razlika između vas i mene. Ja ukradem, a vi kupite. 

Pratite li zadnjih godina medije, posebno tisak, možda ste primjetili da se periodično piše o štetnostima komercijalne kozmetike. Nepotrebno je uopće naglasiti “komercijalne” kada je gotovo sve komercijalno. Jeste li čuli da koža upija sve što se na nju nanese? 

Naša sapunska pločica i njezine varijacije optužene su za nastanak nekih kancerogenih stanica u ljudskom tijelu. Parabeni, konzervansi, umjetne boje, sintetski mirisi, neplodnost – sve to zapakirano u mirisnu i estetski privlačnu pločicu. O neplodnosti smo doznali u proljeće 2011., kada je dr. Margaret James, profesorica na Sveučilištu Florida, ustanovila da triclosan (triklosan), sastojak koji se nalazi u nekima od najpopularnijih antibakterijskih sapuna (ali i zubnim pastama i drugim proizvodima za kućanstvo) može omesti enzim važan za razvoj trudnoće i mozga nerođenog djeteta. Triklosan prema tome utječe na enzim koji je povezan s metabolizmom estrogenaTijekom trudnoće taj enzim pomaže u metabolizmu estrogena i pomaže mu da kroz placentu dođe do fetusa. Tamo estrogen igra važnu ulogu u razvoju mozga i regulaciji gena. Previše estrogena može izazvati prijevremeni porod, a premalo pak smanjuje dotok kisika do bebe. Znanstvenici još uvijek ne znaju koja je koncentracija triklosana štetna, ali su sigurni da predstavlja velik problem. 

Dječjim mukama s otrovnom kozmetikom tu nije kraj. Prije nekoliko godina, zabrinuti roditelji i znanstvenici tijekom američke Campaign for Safe Cosmetics” zatražili su od tvrtke Johnson & Johnson da iz svog poznatog dječjeg šampona izbace kancerogeni spoj formaldehid. Unutar spomenute kampanje kupljeni su Johnsonovi dječji šamponi kako bi se detaljno proučile njihove etikete – saznalo se da šamponi sadrže quaternium-15, konzervans koji ubija bakterije ispuštanjem formaldehida. 2009. godine izvještaj Kampanje za sigurnu kozmetiku Bez toksične kupke otkriva da Johnsonov dječji šampon, kao i brojni drugi dječji proizvodi za kupanje, sadrže dva kancerogena otrova – formaldehid i 1,4- dioksan (koji nisu bili navedeni na etiketi proizvoda!). Formaldehid se vodi kao poznati kancerogeni spoj, što su i potvrdile brojne zdravstvene institucije. Također, ovaj spoj se povezuje i s kobnom bolešću – leukemijom. Formaldehid i quaternium-15 potencijalni su alergeni i mogu biti okidač za osipe i druge dermatološke tegobe. Quaternium-15 smatra se najznačajnijim kliničkim alergenom kod djece. O mirisima koji ti proizvodi sadrže da se ne govori. 

Najveći broj nuspojava i neželjenih reakcija na kozmetičke proizvode uzrokovano je dodanim sintetskim mješavinama mirisa, koji su najčešći iritansi i alergeni.

Nova istraživanja otkrivaju nam tzv. kemijske kalorije, koje se nalaze u sredstvima za održavanje higijene, kao što su šamponi i sapuni. Liječnici iz Mount Sinai Medical Centera u New Yorku tvrde da ftalati, sastojci gotovo 70 posto kozmetičkih proizvoda, koji se svakodnevno koriste u izradi komercijalne kozmetike, remete prirodni sustav kontrole tjelesne težine i delikatnu ravnotežu hormona. Svakodnevno izlaganje ftalatima moglo bi se dovesti u vezu s dječjom pretilošću i problemima s težinom u odrasloj dobi. Pripisuju im se i rizična djelovanja na reproduktivni, endokrini i imunološki sustav. Tijekom dugogodišnje studije na djevojčicama koje žive u istočnom Harlemu, tim iz Mount Sinaija mjerio je razinu izloženosti ftalatima analizirajući njihov urin. ‘Najdeblje djevojčice imale su najviše ftalata u urinu’, rekao je prof. Philip Landrigan, autor studije.

Siguran sam da vas gore spomenuti užasi komercijalne kozmetike potiču na promjenu. Cilj bi vam trebao biti jednostavan – preuzeti kontrolu! Sa sapunima je to bar lako. 

Znam da nemate vremena za istraživanje tržišta (isprobavanje sapuna) i slažete se sa mnom da je cijena prirodnih sapuna pretjerana i vrlo često precijenjena. Zato vas želim informirati da vrlo lako i za mnogo manje novaca kod kuće možete napraviti nenadmašive sapune. Potpuno sam siguran da sve što vam treba (osim jednog sastojka koji košta 30-tak kuna i dostatan je za 10 kg sapuna) imate sada u svojem domaćinstvu. Za otprilike 30 minuta možete napraviti nekoliko kilograma sapuna. Time dobivate sapune koji će kožu preporoditi. Možete mi vjerovati. Ovaj tekst pišem nakon što sam održao 110 radionica tradicionalne izrade sapuna (zaključno s radionicom održanom 1. lipnja 2012.). A radionicu nisam (osim ovdje, na web stranicama) oglašavao i kroz medije reklamirao. Kvaliteta i stotine pozitivnih komentara na radionicu govore dovoljno. 

Sve što vam treba je malo vremena i volje i u kratko vrijeme ćete postati pravi stručnjak za pravljenje sapuna, prema vlastitim recepturama. Često kažem, za cijenu nekoliko dobrih Illy / Lavazza kava što ste popili, uz dobru zabavu možete napraviti par kilograma kvalitetnog i maštovito ukrašenog sapuna. Koristit ćete prirodne biljke i začine za boju, a za mirise provjerena eterična ulja i intenzivnije začine poput klinčića (za muški sapun),  lovora, muškatnog oraščića i slično. 

Vaš prijatelj sapun jedino neće biti informiran. Ostat će mu nepoznanica tko su parabeni, konzervansi, sintetski miris i boje, što je to (umjetna) baza za sapun, i tko je glicerin. Ostat će vam i više vremena nego vašoj baki, jer nećete morati prokuhavati životinjsku mast ili izvlačiti biljne ekstrakte.

Počnite hraniti kožu čistim, prirodnim proizvodima. Tako možete biti sigurni da se vaši hormoni i općenito zdravlje neće poremetiti, a uz to, i okoliš će ostati čist.

Koža i prijateljice će vam biti zahvalne na tako lijepom i korisnom poklonu. Tada ćete shvatiti zašto ulaskom u Lush ukradem samo ono površno – miris u zraku i šarenilo interijera.

Do susreta na radionici Tradicionalne izrade sapuna, lijepi i mirisni pozdrav…

Saša Radulović, aromaterapeut


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s