DEKORATIVNA AROMAKOZMETIKA

Nakon više od godinu dana eksperimentiranja (2009.-2010.), traženja idealnih omjera, najboljih sastojaka, estetski privlačne ambalaže i puno uloženog truda, Anias de Moras s velikim zadovoljstvom predstavlja prvu radionicu na ovim prostorima izrade prirodne dekorativne (organske) kozmetike.

Radionica pruža kompletno znanje izrade dekorativne kozmetike u kućnoj radinosti koja zadovoljava individualne želje i potrebe, a dobiveni proizvodi bez problema mogu konkurirati profesionalnoj kozmetici – dakako, u pogledu funkcionalnosti.

Neovisno o iskustvu u izradi njegujuće – dekorativne kozmetike završetkom ove radionice lako ćete odabrati, kombinirati i izraditi kozmetiku upravo za vaš ton kože, kose i očiju.

U znanstvenim publikacijama godinama možemo čitati upozoravajuće poruke, poput:

Istraživanje provedeno u 2004. godini pokazalo je kako 28 posto analiziranih ruževa sadrži kancerogene tvari! Prosječni ruž sadrži i do nekoliko stotina kemikalija, a unatoč mnogim zdravstvenim deklaracijama, sve kemikalije nisu uvijek sigurne. Anketa proizvođača dezodoransa Bionsena, koja je uključivala preko 2.000 Britanki, pokazala je kako svaka nanese 515 vrlo štetnih kemikalija dnevno na svoje tijelo! S više od četvrtine tih sastojaka povezuju se rak dojke, neplodnost kod žena i deformacije fetusa.

Jedna od najprodavanijih vrsta Maybellineovog pudera sadrži 24 iznimno štetna sastojka, ruž u prosjeku 33 kemikalije, losion za tijelo 32, maskara 29, a hidratantna krema za ruke čak 11.

Dekorativna kozmetika općenito sadrži velike količine boja (5-7% u maskarama i tekućim puderima, oko 10% u ruževima te u sjenilima oko 30%). Mnoge nas boje mogu oduševiti, no njihova je kvaliteta upitna zbog toksičnog djelovanja (azo boje). Neke su azo boje već godinama predmet rasprava i testiranja potencijalno štetnog djelovanja. Naime dok jedne uzrokuju alergijske reakcije, za druge je dokazano izrazito toksično djelovanje (kancerogeno – a mogu izazvati i pobačaj). Mnogi proizvodi konvencionalne dekorativne kozmetike (čak i kozmetika vrlo poznatih marki za koje vi mislite da je ok i “in”) sadrže široku paletu problematičnih sastojaka:

nitrozamin u maskarama i olovkama za oči (cocamidopropyl betaine, cocamide DEA/diethanolamine); olovo (u onim predivnim ruževima intenzivnih boja); imidazolidinyl urea dodatak koji se nalazi u hipoalergenim proizvodima (?!); PEG (propylene glycol) koji umjetno i pogubno za zdravlje nastoji potaknuti vlagu u stanicama kože; konzervansi – toliko velika grupa sveprisutna u svim proizvodima dekorativne kozmetike, što i ne čudi kada vi, prosječna žena, pojedete između 481 i 1.083 ruževa za usne ili sjajila u svom životu – između 1,82 i 4,9 kilograma. Ali, srećom, ta vas količina pojedene umjetne i konzervirane mase ne udeblja puno. Zahvaljući E. coli koja vas infekcijom probavnog sustava češće usmjeri prema toaletu.

Ne gotovo svi već baš svi testeri ispitani u dvogodišnjoj američkoj studiji pozitivni su na E.coli. Uz E.coli uzorci ruževa, pudera, olovaka, krema i drugih kozmetičkih proizvoda kontaminirani su i bakterijama koje izazivaju herpes i konjunktivitis.

Najveća koncentracija bakterija pronađena je subotom kad je najveća posjećenost trgovinama. Ispitivanje je provedeno u robnim kućama, specijaliziranim trgovinama za kozmetiku i ljekarnama, a vodila ga je dr. Elizabeth Brooks, s Jefferson Medical College u Pennsylvaniji.

Na radionici se izrađuju: ruževi (različiti stupnjevi tvrdoće, kombinacija anti age sastojaka, koenzim Q10…), balzami za usnice (kakao/kokos/shea/mango/kokum maslaci, voskovi riže/mimoze/karnaube/soje…), puderi (kruti, tekući i u prahu), rumenila (paleta različitih boja), maskare (crna, plava, zlatna, smeđa nijansa…), sjenila (kruto i u prahu), tuš (paleta boja),

sjajila za usnice (hidratantna, s prirodnim šećernim i voćnim eko AB certificiranim ekstraktima…), prirodna sredstva za jednostavno i brzo skidanje šminke…

Cjelokupna paleta boja i dodataka za izradu dekorativne kozmetike ne sadrži sintetske materijale, krom, nikal, teške metale, ftalate, parabene, derivate nafte i sintetske mirise, a temelj pigmenata dobiven iz 100% biljnog (klorofil, sokovi biljaka, kore stabala…) i 100% mineralnog (oksidi, gline…) porijekla. Biljna ulja i maslaci koji se koriste na radionici su hladno prešani i nerafinirani, hidrolati su bez etanola i konzervansa, a eterična ulja isključivo kemotipizirana i kontroliranog certificiranog porijekla sa pripadajućim kromatografskim analizama.

Gotovo cjelokupna paleta proizvoda s kojom radimo na radionici temelji se na prirodnim mineralima. Dobivene mineralne podloge jedine su koje u ovom trenutku iza sebe imaju istaknutu podršku zdravstvenih stručnjaka za kožu, jer one ne sadrže štetne kozmetičke sastojke koji mogu izazvati iritacije. Prednost mineralne kozmetike je što ne sadrži konzervanse, aditive, umjetne mirise i emolijense koji zajedno mogu potaknuti začepljenje pora i nastanak akni, rozaceju i isušivanje kože. Mineralni pigmenti, pogotovo u kombinaciji s cink oksidom koji je sastavni dio naših ruževa na radionici, otporni su na temperaturne promjene, jako dobro reflektiraju UVA i UVB zrake, te su stabilni na vanjske stresove poput znoja, vode ili suza u odnosu na ne-mineralne pigmente. Za mineralni make-up zanimljiva je i činjenica da velika koncentracija mineralnih pigmenata doprinosi izvrsnom prikrivanju kožnih nedostataka i upijanju suviška sebuma (kod akni), a cinkov oksid je zaslužan za ubrzanu epitelizaciju kože.  Doista, dekorativna kozmetika napravljena na ovoj radionici predstavlja sam vrh prirodnog i lijepog.

Dekorativna kozmetika rađena po ovom principu predstavlja idealan izbor za pojedince koji su svijesni štetnosti komercijalnih preparata, kao i činjenice da većina kozmetičkih industrija žrtvuje zdravlje kupaca u korist vlastitog profita. Od cjelokupne komercijalno dostupne kozmetike upravo se u dekorativnoj (šminka, ruževi, puderi, kreme za samotamnjenje i zaštitu od sunca, odstranjivači šminke…) nalazi najveća koncentracija metilparabena, etilparabena, propilparabena, butilparabena, izobutilparabena te ostalih parabena za koje se pretpostavlja da nakon godina taloženja u ljudskom tijelu uzrokuju kancerogene aktivnosti (do sada je najveća koncentracija parabena zabilježena u kancerogenim formacijama kod raka grudi).

Uz bok parabenima dominiraju i mineralna (“baby”) ulja koja su nusproizvod pretvaranja nafte u gorivo, sintetski mirisi koji sve više izazivaju alergijske reakcije i kontaktne dermatitise, te ftalati (skupina kemijskih spojeva za koje je poznato da izazivaju različite razvojne i reprodukcijske poremećaje) koji se smatraju posebno pogubnima jer se između ostalog talože u jetri i bubrezima.

Dođite na radionicu koja pruža potpuno novu dimenziju dekorativnoj kozmetici dajući joj savršen spoj prirodnog, estetskog i njegujućeg efekta.

Kreator i voditelj radionice: Saša Radulović, aromaterapeut

Trajanje radionice: 7 školskih sati (okvirno)

Informacije i predbilježbe: office@aniasdemoras.com, 091 / 346 02 02

~primjer palete boja koju možemo dobiti za izradu sjenila/pudera~

slike: Saša Radulović, radionica “Anias de Moras”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s