Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

Nije zlato sve što sija… i nije ulje sve što je “ulje”…

Da li ste znali da natpis na etiketi bočice “100% ČISTO ETERIČNO ULJE” uopće ne garantira kvalitetu?

Hrvatska ima svega 3 – 4 respektabilna branda eteričnih ulja koja se ne patvore sintetskim spojevima, miješaju jeftinijim uljima sličnog mirisa, nemaju kemijske aditive u svome sastavu i ne podvrgavaju se nepotrebnim kemijskim procesima. Većina eteričnih ulja na svjetskom tržištu se proizvodi za industrijsku uporabu a tek manji postotak za aromaterapijsku u kojoj se destilacijom nastoji izvući ne samo miris već i ljekovite (aromaterapijske) komponente.

Nakon 8 godina aromaterapijskog djelovanja mogu reći da je i dalje većina eteričnih ulja na HRVATSKOM tržištu sintetskog porijekla ili vrlo loše kvalitete, bez obzira što proizvođači i/ili distributeri tvrde suprotno.

Još se uvijek u ljekarnama, drogerijama, “wellness dućanima” i ŠKOLAMA za aromaterapiju može pronaći eterično ulje matičnjaka, sandala ili ruže koje košta 30 kuna (jedna nula manje!).

Najčešće se radi o uljima loše kvalitete koja su uvezena u rinfuzi pa onda pretočena u manje bočice.

Ako je eterično ulje aromaterapijske kvalitete ono će imati svoj jedinstven “otisak prsta” – biti će botanički i kemijski definirano i kao takvo sigurno za aromaterapijsko korištenje (udisanje, masaže, dermalne aplikacije, oralno, vaginalno i rektalno korištenje).

Takvo će eterično ulje na etiketi staklene bočice tamnog plavog ili smeđeg stakla (ili u certifikatu) imati naznačeno slijedeće:

  • LATINSKO IME RODA I VRSTE BILJKE
  • DIO BILJKE
  • NAČIN DOBIVANJA ULJA
  • GLAVNE KEMIJSKE SASTAVNICE (KEMOTIP ETERIČNOG ULJA)
  • ZEMLJA GDJE JE BILJKA RASLA
  • NAČIN UZGOJA
  • LOT (KONTROLNI) BROJ
  • DATUM (ROK TRAJANJA)

Ove kriterije (osobito kriterij kemotipiziranosti) zadovoljavaju samo rijetki proizvođači i distributeri eteričnih ulja, a može ukazati i na stupanj stručnosti nekog aromaterapeuta. Eterična ulja kojima na etiketi ili u certifikatu izostaje takva preciznost sumnjive su kvalitete i najbolje je ne koristiti ih na tijelu, raspršivačima (aromalampice, difuzeri), u masaži niti u aromaterapijske svrhe.

Saša Radulović, aromaterapeut i voditelj u “Anias de Moras”

http://www.anias-de-moras.com & http://www.facebook.com/aniasdemoras

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s