Sprej, aromalampica ili difuzer?

Potaknut vašim upitima oko kupnje difuzera želim podijeliti s vama svoje mišljenje i sugestije.

AROMALAMPICE su vam poznate, no nisu najbolji odabir jer vruća voda izaziva procese razgradnje eteričnog ulja, a time se smanjuje njihova ljekovitost i gubi se na kvaliteti mirisa. U aromalampici može doći i do izgaranja ulja (pogotovo kod viskoznih eteričnih ulja), a neupitno dolazi do pojave frakcionacije,  gdje najprije isparavaju spojevi nižeg vrelišta, a tek potom i spojevi višeg vrelišta – ponovno se smanjuje njihova ljekovitost.

DIFUZER za razliku od aromalampice, ne zagrijava eterično ulje, pa ne dolazi do njegove razgradnje. Eterično ulje/ulja se raspršuju u sitne kapljice u potpunosti pa ne dolazi do odvajanja spojeva. Difuzerima nije potrebna svjećica (vatra), nema straha od zapaljenja, i vrlo važno – difuzeri mogu daleko brže ispuniti  prostoriju eteričnim uljem nego aromalampica.

Većina difuzera dostupnih na našem tržištu stvaraju sitne kapljice putem strujanja zraka u tankim staklenim ili metalnim cjevčicama. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja, o čemu je bilo riječi u zadnjih nekoliko postova. Pritisak zraka u cijevi difuzera raspršuje eterično ulje, a posebno dizajniran otvor staklenog spremnika omogućuje izlazak isključivo sitnim kapljicama koje mogu lebditi u zraku, dok se veće kapljice zaustavljaju i vraćaju nazad u spremnik s eteričnim uljem.

Rad difuzera (pumpe) se obično može regulirati, pa što je brži protok zraka, to se i veća masa eteričnog ulja izbacuje iz difuzera.

Nekoliko upita je bilo na cijenu difuzera pa prenosim svoj odgovor:

Hvala vam na vašim upitima! U difuzer svakako treba uložiti jer onda imamo saveznika u raznim životnim situacijama (od prehlade, gripe, poteškoća s koncentracijom, umora, depresije, nezainteresiranosti…). Cijena difuzera kod nas je nerealno visoka! Sjećam se kada je 2006. godine cijena bila oko 350 kuna a danas je u ponudi, primjerice, Pranaromov difuzer “Yun Zen” za 1745 kuna. Samo pogledajte te cijene: http://www.terra-organica.hr/difuzeri-i-sinergije-etericna-ulja/difuzeri-za-etericna-ulja.html

Mišljenja sam da treba naručiti direktno od proizvođača (internet kupovina s dostavom u članicu EU). Prije godinu dana kupio sam FLORIHANIN difuzer (link: www.florihana.com) i platio 29 eura za difuzer koji je tada u RH koštao oko 600 kuna! Ista firma (“Florihana”) samo je uvoznik drukčiju cijenu kreirao.

Međutim, išao sam sada provjeriti (čet., 7. veljače 2013.) i ostao iznenađen što ga nema više: http://www.florihana.com/en/diffusers/view-all-productshtml.html

Ne bih sugerirao niti jedan difuzer sa stranica “terra organica” i to SAMO i JEDINO iz razloga što među njima ne pronalazim onoga za kojeg ja smatram da je među najboljima (molim uvažiti da je to moje mišljenje), a to je difuzer koji ima drveno postolje (kao onaj kojeg sam ja od Florihane kupio: http://myshop.s3-external-3.amazonaws.com/shop2207400.pictures.Florihana_Diffuser.jpg)

U “Kemigu” sam kupio prije nekog vremena Pranaromov difuzer s drvenim postoljem i u njega se stavljaju samo eterična ulja (bez vode), no njega više ne mogu pronaći na internetu pa postoji mogućnost da ga više nemaju.

Koristio sam i kupio sve (osim “Yun Zena” i SHA maxi/mini difuzera) no na kraju sam bio zadovoljan samo s difuzerom drvenog postolja koji je na eterična ulja (bez vode!) kakvog je “Pranarom” (Kemig d.o.o.) nudio tj. Florihana preko web stranica (Florihanin je puno tiši, manje se zna zaštopati i već godinu dana, svakodnevno, radi bez znakova kvarljivosti).

Evo još malo o drugim Pranaromovim difuzerima: http://www.pranarom.com/en/diffusers-essential-oils/FAM00200/SSF00214

Prosurfajte, dobro pogledajte/usporedite cijene i kupujte mudro! A ja prilažem sliku svoja dva difuzera (jedan od “Pranaroma” i drugi od “Florihane”)…

Saša Radulović, aromaterapeut i voditelj u “Anias de Moras”

http://www.anias-de-moras.com & http://www.facebook.com/aniasdemoras

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s