Djelovanje i manipulacija mirisima, zavodničke mirisne kombinacije i kako potaknuti kupce da više troše

Što mislite o ovoj zavodničkoj kombinaciji: žučni sekret puderastog mirisa sa slatkastom nijansom mošusa i slanog mora? Ne? Ali afrodizijak je!

Ambergris ili sivi amber (Ambra grisea, Ambre gris, ambergrease) je čvrsta, voskasta supstanca, mutno sive ili crne boje, sa šarenim sjenama poput mramora.

Ambergris nastaje kao žučna sekrecija crijeva ulješure (najveći kit zuban i najveća životinja sa zubima na Zemlji) i može ga se naći kako pluta po površini vode ili na pijesku na obali (rijetko i u abdomenu kita). Svjež vrlo neugodnog mirisa, no pod utjecajem sunca, morske vode i atmosfere poprima sve svjetliju boju, a onda miris postaje blaži i dobiva slatkastu zemljanu notu. Od najstarijih je vremena bio korišten kao supstanca za poboljšanje i učvršćivanje delikatnih i nestalnih mirisa jer se njegovom upotrebom postiže njihova dugotrajnost.

Navodno je jedna jedina kap tinkture ambergrisa nanesena na papir i stavljena među stranice knjige dovoljna da knjiga ostane mirisna i više od 40 dana, a prsti kojima ga se dodirne mirišu i po nekoliko dana čak i uz redovito pranje ruku. Zanimljivo, zar ne? Taj je animalistički miris i visoke cijene.

Pogledajte priču: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/240955/Britanac-pronasao-kitov-izbljuvak-vrijedan-100-000-eura.html

Manipulacija mirisima? Olfaktorni sustav (sustav osjeta njuha) jedan je od najmoćnijih osjeta jer je direktno povezan s mozgom.

Primjerice, eterična ulja, najbrže djeluju upravo udisanjem! Tu se kriju mnogobrojne mogućnosti za vas – zavodite, uspavljujte, opuštajte i/ili uspješno povećajte prodaju.

Alveole pluća izvanredno su prokrvljene pa inhalacijom eteričnih ulja vrlo brzo dolazi do ulaska u krv molekula tih eteričnih ulja. Tijekom udisaja molekule mirisa putuju i preko mnoštva receptora koji podražaj prenose u LIMBIČKI sustav. Limbički sustav (naš najstariji dio mozga) je mjesto gdje se kontrolira srčani puls, tlak, disanje, memorija, tamo se regulira stres, pohranjuju uspomene… Limbički sustav također ima važnu ulogu u nastanku čuvstava, posebice bijesa i straha…

…on je i centar u kojem se stvaraju EMOCIJE! Zato je sasvim logično postaviti hipotezu da udisanje eteričnih ulja može jako utjecati na naše raspoloženje i funkcioniranje, odnosno manipuliranje (u pozitivnom ili negativnom kontekstu). Ostao sam iznenađen kada sam u jednome od trgovačkih centara u Hrvatskoj osjetio citruse – dominantno limun i naranču (slatku naranču). Novinari su se potrudili pomoći trgovcima – otkrili su im čarobnu naranču…

Naranče

Naranče

Naime, otkriveno je da miris naranče potiče veću POTROŠNJU – 20% se više kupuje, odnosno troši više novca u trgovačkim centrima (dućanima) u kojima se širi ugodni miris naranče (sugestija: eterično ulje slatke naranče koju ste nakapali u difuzer). Zamislite!

Za više informacija pozivam da pročitate:

http://www.thehealthymind.com/2012/11/26/subliminal-alert-this-scent-makes-you-spend-more-money/

S aromaterapijskog stajališta znamo da eterična (esencijalna) ulja djeluju na osjetilo mirisa preko senzornih živaca i putem mozga direktno utječu na naše RASPOLOŽENJE – to je dokazani fiziološki aspekt, i tu nema dvojbe. Upravo na taj način, udisanjem, efikasno možemo djelovati na brojna stanja organizma – nesanica, anksioznost, depresija, melankolija, pad koncentracije ili manipulacija koja poziva na veću potrošnju… Isprobajte! U trgovini (dućanu/uredu/izložbenom prostoru) u kojoj radite putem difuzera raspršite eterično ulje slatke naranče (Citrus sinensis) i jednostavno čekajte…

Udisanjem eteričnih ulja te apsorpcijom kroz pluća možete utjecati na mnoge organske sustave. Ako je u prostoru raspršeno eterično ulje ylang-ylanga (“Cananga odorata”) koje je bogato esterima započet će ljekovito djelovanje (stresne tahikardije, povišeni krvni tlak i napetost polako će početi nestajati…). Odabir eteričnog ulja prave lavande (“Lavandula vera”) također bogatog esterima, te udisanjem istoga, postići će se ljekovita koncentracija linalil acetata koja će djelovati umirujuće na središnji živčani sustav.

Dakle “manipulacija” je laka i moguća. Da bi bila uspješna jedini je uvjet kvalitetno, jasno kemijski i botanički definirano, eterično ulje. I difuzer, naravno.

Utjecaj mirisa ima svoje znanstveno uporište a Vi ste pozvani da se već danas uvjerite u to!

Dokazano je da eterična ulja brže dospijevaju u krvotok inhalacijom nego oralno (oleokapsule) i/ili dermalno (iako je i kod dermalne primjene inhalacija aromatičnih molekula neizbježna). Japanski pokus iz 1963. pokazao je kako ulje paprene metvice (“Mentha piperita”) djeluje jače na PROBAVNI sustav ako ga se udiše, nego oralno. Kod žena koje su brale hmelj često može doći do promjene u MENSTRUACIJSKOM ciklusu uslijed udisanja tih aromatičnih isparavanja.

Potvrđeno je da udisanje eteričnog ulja LIMUNA kod osoba koje rade za tipkovnicama smanjuje količinu grešaka u formulaciji teksta za otprilike 54%, a rezultati istraživanja grupe znanstvenika (University of Miami School of Medicine, 1998.) potvrđuju da udisanje eteričnog ulja prave LAVANDE (“Lavandula vera”) potiče stanje opuštenosti, smanjuje razinu depresije, ali i ubrzava i poboljšava točnost računanja. Za eterično ulje ružmarina (“Rosmarinus officinalis”) ista grupa znanstvenika dokazala je da on udisanjem podiže pozornost, ublažava tjeskobu, pospješuje relaksiranost i ubrzava sposobnost računanja, ali joj NE poboljšava točnost.

Sve esencije koje smo udahnuli dospijevaju u krvotok i imaju farmakološki učinak!

Velik broj istraživanja na temu mirisnog animiranja prostora (difuzer) za rezultat su dobili potvrdu da su osobe koje rade u takvim prostorima sigurnije u obavljanju zadataka, te da su djelotvornije i spremnije za rješavanje konflikata. Doista zanimljivo, zar ne?

Nema nikakve sumnje da eterična ulja (molekule tih divnih mirisnih esencija) djeluju na središnji živčani sustav – ako ih doživljavamo kao ugodne EEG će pokazati aktivnije poticanje alfa i delta moždanih valova, što stvara osjećaj OPUŠTENOSTI i smirenosti… Beta stanje mogu potaknuti crni papar i korijandar (eterična ulja) itd.

Kada KONCENTRACIJA i FOKUS popusti sjetite se čarobne paprene metvice (“Mentha piperita”), a za ŽIVČANU NAPETOST poklonite povjerenje kombinaciji bergamota (“Citrus bergamia”) i limete (“Citrus aurantifolia”).

I za kraj jedna parfemska receptura… Djevojke, isprobajte: 8 kapi ylang-ylanga, 20 kapi bergamota, 10 kapi arapskog jasmina i 5 kapi vetivera u 10 mL biljnog ulja jojobe u kojoj se nalazi mahuna razrezane vanilije… Sinergija relaksirajućih mirisnih nota, s dozom zemlje i paljene trave, te osvježavajućim i toplim citrusom u zagrljaju vanilije. Sugerirana eterična ulja, iznimnog aromatičnog mirisa, oko vas će kreirati neodoljivi miris koji privlači…

Saša Radulović, aromaterapeut i voditelj u “Anias de Moras”

http://www.anias-de-moras.com & http://www.facebook.com/aniasdemoras

.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s