Ljubav Jasmina i Ruže

I “sexy kralj” ima neke tajne… A jedna od njih se brzo osjeti. Tajna njegovog afrodizijačkog djelovanja je i u samom mirisu koji, kombinacijom ugodnih spojeva estera i manje ugodnih dušikovih spojeva, daje smjesu vrlo osebujnog mirisa. Na psihu čovjeka djeluje smirujuće i ZAVODLJIVO.

Govorimo o eteričnom ulju, apsolutu, jasmina koji vas ni u kojem slučaju ne može ostaviti ravnodušnima. Jasmin sambak (Jasminum sambac, Oleaceae) je dublji, opojniji, intenzivniji i zanosniji od indijskog jasmina…

Provesti ponedjeljak s takvim opojnim kapima na toplom vratu je svakako najbolja sugestija s parfemskog stajališta…

Cijena i način upotrebe?

Dvadesetak kapi za otprilike 100 kuna je cijena koju možete očekivati (“Florihana”, “Oshadhi”, “Pranarom”). Savjetujemo tih 20 kapi pomiješati s 5 do 10 (ovisno o intenzitetu koji se želi postići) mililitra biljnog ulja jojobe – i parfem je gotov te odmah spreman za vrat i topla pulsirajuća mjesta…

Kako bi se miris nastavio širiti, “kralj Jasmin” odluči zaprositi djevojku. Putujući jednom prilikom orijentom, zastao je u Iranu. Tamo je doživio ljubav na prvi pogled. Takvu ljepotu u svom životu još nije vidio! A miris kojim ga je ONA zavela bio je poput najslađeg nektara. Oh, kakav je to miris bio! Na tren je “kralj” ostao iznenađen, jer je on takav težak, opojan, dubok i senzualan poprilično suprotan njoj – ona je blaga, nježnija, tako meka i na tren puderasta, krhka i sjajna; usmjerene i čiste energije.

U domovini za nju kažu da je savršeno djelo prirode. Opojni “kralj” nije dugo čekao…

Kraljica je mamila uzdahe gdje god da je prošla. Opjevana je u mnogim pjesmama, postala je dominantni simbol u literaturi i umjetnosti. Ona i danas živi, a njezino će ime mnogi za tri dana izgovoriti. Simbolizira ljubav (ponajviše božansku, vrlo duhovnu i iskrenu), mladost, zadovoljstvo, povjerenje, savršenstvo i besmrtnost. “Kraljica” i Kleopatra bile su dobre prijateljice – Kleopatra je njezinu moć znala dobro iskoristiti za svoje ciljeve. Rimljani su je često u goste pozivali, a rijetko je prošao banket bez pozivnice za “kraljicu”. Ona je jako “zahtjevna” i ako želite da vam pravi društvo morat ćete dati izraditi skupu pozivnicu…

Već pogađate! Riječ je o RUŽI – eterično ulje božanstvene ruže… Eterično ulje ruže (Rosa x centifolia/damascena/gallica) na psihu živog bića djeluje čarobno. Neki izvori tvrde da eterično ulje ruže ima najviše elektromagnetske frekvencije od svih eteričnih ulja, što znači da udahom, dermalnom i općenito aromaterapijskom primjenom, vrlo brzo podiže energiju stanica (organizma), donosi balans psihičkog i fizičkog, stvara harmoniju u cijelom tijelu i energetski djeluje iznimno blagotvorno. Otklanja negativni stres (višak), napetost, tjeskobu i dovodi u zdravi balans energiju čakri.

Puno je toga rečeno i napisano na temu energetskog djelovanja ruže pa vas upućujem na: http://www.biospiritual-energy-healing.com/vibrational-frequency.html  http://aromatherapy4u.wordpress.com/2008/09/22/can-you-raise-your-frequency-with-essential-oils/ ; http://www.aromatherapy-school.com/essential-oils/rose-essential-oil.html

S farmakološkog djelovanja, eterično ulje ruže svakako se SUGERIRA u terapiji bronhitisa, frigidnosti, malaksalosti, psihičkih tegoba i doživljenih trauma te u njezi umorne, stanjene i “tužne” kože lica / tijela.

“Kralj” i “kraljica” čekaju “dijete”

Mali je pravi “Don Juan”! Opojno-cvjetni/slatkasto-citrusni, snažan i bogat, topao i kao takav poprilično “neuhvatljiv” (jedno od najdragocjenijih ulja u aromaterapiji).

Možete li pogoditi o kome se radi? Mala pomoć: s jednim od spojeva tog eteričnog ulja imate, vjerojatno, svakodnevni kontakt u toaletnom prostoru… Naslućujete li o kojem se ulju radi?

ODGOVOR je princeza Neroli. Evo nekoliko riječi o eteričnom ulju koje se zove NEROLI (narančin cvijet), latinskog naziva Citrus aurantium ssp. amara

 • 20 kapljica tog esencijalnog ulja otprilike košta 150 kn
 • prilikom kupnje obratiti pozornost da je ulje dobiveno parnom destilacijom svježe ubranih cvijetova
 • domovina Azija (uzgaja se diljem Mediterana)
 • destiliraju ga dominantno u Maroku, Tunisu, Egiptu, Italiji
 • miris je sladak, cvjetni, opojan i senzualan, topli, s gorkastom nijansom, a zadivljuje mirisom zbog spojeva vrlo ugodnog i neugodnog mirisa
 • kem. sastojci: linalol, linalil-acetat, limonen, pinen, geranil-acetat… i malo INDOLA (ljudski izmet)
 • narančin cvijet simbolizira krijepost (mladenke) i povezuje ga se sa čistoćom (nevinost misli, događaja, duha…)
 • može potaknuti kreativnost i otpustiti trule, nevažne, misli prošlosti koje opterećuju duh i tijelo
 • stajanjem (godinama) ulje može postati viskoznije
 • neroli je jedan od ključnih sastojaka u klasičnoj, osvježavajućoj, “Eau de Cologne” – i plod i aroma ugodno hlade u vlažnoj, sveprisutnoj, tropskoj vrućini
 • godi i osvježava energiju ljudskog tijela; podiže duh; aromaterapeut G. Mojay tvrdi da je neroli jedno od najboljih ulja koje umiruje i stabilizira SRCE i UM, dok aromaterapeutkinja Worwood kaže za neroli da je vječno mlad, bezvremenski, poput vječnog proljeća
 • indikacije: umor, depresija, stres, nesanica, visoki krvni tlak, spazmolitik (osobito glatka muskulatura), virusne/gljivične i bakterijske infekc., a zabilježeno je i pozitivno djelovanje na normaliziranje rada srca, kod palpitacija, i postoperativnih tegoba srčanih bolesnika (“Stevenson C. orange blossom evaluation. The International Journal of Aromatherapy, 1992; 4 (3): 22-4”)
 • dermalno (osobito kao HIDROLAT – cvjetna vodica) kod upaljene, nadražene, aknama i proširenim porama sklone kože
 • hidrolat nerolija često u Europi korišten za pripremu slastica (deserti, pića…)
 • D. Baudoux sugerira 3 kapi eteričnog ulja nerolija na solarni pleksus, dermalno, kod depresija/nervoza ili trbuh (probava/grčevi)
 • neroli se smatra sigurnim, netoksičnim esencijalnim uljem

Moja sugestija je da se svakako počastite kupnjom ovog ulja… Ono je doista jedinstveno a miris će snažno djelovati na vašu psihu i tijelo. To je sigurno.

A sada bi mogli izraditi svoj neroli…

Na tržištu postoji puno toaletnih i parfemskih kreacija koje osvajaju mirisnom notom nerolija. Dolazi nam proljeće koje voli svježe note, cvjetnu zaigranost i lepršavost mirisa…

“Private Blend Neroli Portofino” čiji je kreator Tom Ford, samo je jedan o mnogobrojnih već gotovih kreacija koje zovu s polica trgovina.

Kreativniji među vama mogu se odvažiti na svoj mirisni uradak, za kojeg obećajem da će ispuniti vaša očekivanja. Izraditi parfem, uljni/kruti ili alkoholni, nije odveć teško. Kupite kvalitetna eterična (esencijalna) ulja, potrošite malo novca na užitak koji će potrajati i pošaljite okolini svoju poruku – budite individualni, snažni i zavodljivi.

Komercijalni mirisi uglavnom se rade od sintetske, jeftinije, varijante “nerolija”, odnosno kem. spojeva koji asociraju na neroli, koji tek žele biti neroli. Želja ostaje želja a konačni proizvod tek sjena živoj esenciji nerolija.

Bočice pred sebe i krenite:

20 kapi eteričnog ulja nerolija (Citrus aurantium ssp. amara), 5 kapi eteričnog ulja bergamota (Citrus bergamia), 3 kapi eteričnog ulja ylang ylanga (Cananga odorata), 3 kapi eteričnog ulja petitgraina gorke naranče (Citrus aurantium ssp.amara), jedna (prerezana) mahuna vanilije (štapić – DM trgovina) i 5 mL (oko 100 kapi) biljnog ulja jojobe. Ako želite možete staviti 10 mL jojobe (ako vam je miris intenzivan). I neka bal započne!

Još ću podijeliti jednu parfemsku recepturu s vama, poštovani čitatelji. Duboku seksualnost i senzualnost može potaknuti kombinacija potentnih afrodizijaka… Samo za hrabre:

20 kapi et. ulja/apsolut jasmina (Jasminum sambac) + 80 kapi et. ulja ylang ylanga; bilo koja frakcija (Cananga odorata) + 40 kapi pačulija (Pogostemon patchouli) + 30 mL biljnog ulja jojobe (Simmondisia chinensis).

Samo par riječi o ključnom aktivatoru senzualnosti… JASMIN na psihu čovjeka djeluje smirujuće i afrodizijački (aromaterapijski potvrđeno) a nerijetko ga neki praktikanti koriste u ljubavnoj i seksualnoj magiji za privlačenje strastvene ljubavi te poboljšanje (osnaživanje) postojeće veze. Zanimljivo, zar ne? U Kini je jasmin, prema nekim izvorima, simbol ŽENE.

Diljem Azije se inhaliranje jasmina, udisanje zavodljivih nota, koristilo za liječenje frigidnosti i impotencije kod muškaraca i žena. Miris podiže i duh, oslobađa depresije…

Saša Radulović, aromaterapeut i voditelj u “Anias de Moras”

http://www.anias-de-moras.com & http://www.facebook.com/aniasdemoras

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s