Prvi korisnici aromaterapije – životinje

Eterična ulja koja se nalaze u različitim dijelovima biljaka (u laticama – ruža, lišću – eukaliptusi, kori – cimetovac, korijenu – vetiver, sjemenkama – kim, citrusnoj kori – limun, smoli – tamjanovac, lukovici – češnjak…) dostupna u prirodi bila su dostupna i životinjskom svijetu. Životinje su intuitivno znale za kojom biljkom i u kojoj situaciji treba posegnuti. Što jesti kod želučanih tegoba, kojim lišćem trljati dlaku kako bi se otklonili nametnici, koje bobice sadrže obilje hranjivih sastojaka, što protivnik ne voli…, pokazatelj je kako životinje imaju gen za fitoaromaterapiju. U elizabetansko doba svaki bi se kućni ljubimac bogatijih vlasnika tretirao skupim, često omamljujućim, aromama poput benzoina, pačulija i bušina.

Kao aromaterapeut uvjerio sam se da životinje, prije svega mislim na pse, jako dobro reagiraju na primjenu kemotipiziranih eteričnih ulja. Količina eteričnog ulja koja se apsorbira kroz kožu psa i dospije u krvotok dokazano ostvaruje farmakološki učinak. Posebno mi je drago kada se u istinitost ove tvrdnje uvjere i sami veterinari koji svoje bogato znanje odluče proširiti edukacijom iz primijenjene aromaterapije za pse.

Apsorpcija kroz kožu – molekule eteričnih ulja prolaze kroz folikule dlaka, koje sadrže sebum, koji je pak relativno srodan eteričnom ulju. Kroz sebum se dalje difuzijom prenose u krvotok, te do drugih dijelova tijela. Aromaterapija se kod pasa najčešće primjenjuje upravo dermalnim putem, jer se takvim pristupom može uspješno tretirati najveći broj tegoba.

Uljna mješavina za jačanje imuniteta kod pasa, prema mojoj recepturi, izgledala bi ovako:

 • 15 mL biljnog ulja lješnjaka,
 • 3 kapi eteričnog ulja lovora,
 • 3 kapi eteričnog ulja ravensare,
 • 3 kapi eteričnog ulja palmarose,
 • 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiate,
 • 3 kapi eteričnog ulja niaulija,
 • 3 kapi eteričnog ulja timijana tujanola,
 • 3 kapi eteričnog ulja egipatskog geranija.

Ova kombinacija eteričnih ulja daje odlične rezultate u prirodnom poticanju imuniteta, a primjenjuje se tako da se 3-6 kapi ove mješavine umasiraju 2-4 puta na dan na područje vrata i prsa psa.

Primjenom stručno pripravljenih dermalnih pripravaka za pse, jednako se uspješno može tretirati i artritis, nametnici, njegovati ogrebotine i rane, gljivične infekcije kože, bolni zglobovi, anksioznost, stres, slabi apetit, sve tegobe povezane s ušima itd. Osim djelotvornosti koju aromaterapija jamči, takav odabir liječenja pasa je i vrlo povoljan. Bočica od 30 mL uljne kombinacije biljnih i eteričnih ulja traje nekoliko mjeseci (3-7 mj.), stabilnog je karaktera i uvijek nadohvat ruke.

Treba imati na umu da se psi tretiraju s četvrtinom količine eteričnih ulja koja bi se koristila za odraslu osobu, te da se ne primjenjuju na psima ispod osam tjedana starosti (psi do osam tjedana tretiraju se bezalkoholnim hidrolatima i inhalacijom preko difuzera). Vrlo važan savjet je da treba biti oprezan s količinom eteričnih ulja koja se primjenjuju dermalnim i oralnim putem kod pasa. Koža psa je tanja od ljudske, a oralno primjenjena eterična ulja (poput đumbira kod kinetoze ili paprene metvice za dezinfekciju usne šupljine i smanjenje zadaha) zahtjevaju dobro poznavanje francuskog modela aromaterapije. Također, primjenu eteričnih ulja koja su bogata fenolima i ketonima treba izbjegavati ili njihovo doziranje prepustiti stručnom aromaterapeutu.

Praktički neizbježna, neovisno o načinu primjene, je inhalacija eteričnih ulja. Udahom molekule eteričnih ulja dospijevaju u pluća odakle putem alveola ulaze u okolne krvne kapilare i na kraju do sistemske cirkulacije, odakle provode svoje ljekovito djelovanje. Uporabom difuzera u kojem se nalazi kombinacija sedativnih eteričnih ulja psima se uspješno može pomoći prilikom stresnih stanja (novogodišnje proslave, promjena okoline, bolest, i slično).

Najbolji primjer sinergije eteričnih ulja vidi se kod preparata kojeg sugeriram kao prevenciju od krpelja:

 • 100 mL hidrolata geranija,
 • 100 mL hidrolata prave lavande,
 • 10 kapi eteričnog ulja egipatskog geranija,
 • 5 kapi eteričnog ulja mire,
 • 5 kapi eteričnog ulja lovora,
 • 10 kapi eteričnog ulja vetivera,
 • 15 kapi eteričnog ulja opoponaksa.

Kombinacija ovih eteričnih ulja i hidrolata, uz već opisano djelovanje, ima izrazito opuštajuće i sedativno djelovanje što ih čini odličnim odabirom kada želite umiriti svojeg psa. Eterična ulja nisu topiva u hidrolatima, stoga prije nego psa ili prostirku na kojoj boravi ravnomjerno pošpricate ovom mješavinom sjetite se dobro protresti sprej bočicu.

Unatoč manjim apsorbiranim dozama eteričnih ulja koja se primjenjuju u radu sa psima, ona pokazuju svoju farmakološku djelotvornost. Nedavno su i francuski stručnjaci prezentirali ogrlicu koja na lavež psa ispušta određenu količinu eteričnog ulja citronele, koja svojim intenzivnim mirisom šalje poruku “Ne lajati!”.

Aromaterapija je u svakom slučaju prirodnija i sinergijski djelotvornija alternativa u liječenju pasa, za razliku od mnogih komercijalno dostupnih proizvoda i lijekova.

Kada donesete odluku da ćete zdravlje svojeg psa preuzeti u svoje ruke, te ga aromaterapijom uspješno njegovati i liječiti, pitajte za mišljenje i doktora veterine, čije se mišljenje također mora čuti.

Saša Radulović, aromaterapeut


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s