Pasiflora – od jutra bez stresa do večeri bez nesanice

Pasiflora, lat. Passiflora incarnata (porodica Passifloraceae), penjačica je u obliku grma koja se penje do 10 m visine. Stabljike su tanke, slabo izbrazdane i zelene. Listovi su duboko dlanasto razdijeljeni i imaju 3 – 5 režnjeva. Bijeli i grimizni cvjetovi stoje pojedinačno. Plod je ovalnog oblika veličine šljive, sazrijevanjem postaje zelenožute boje, okus mu je kiselkast, a miris ugodno aromatičan. Korijen je puzav i dug. Biljka voli sunčana mjesta, a kao ukrasna biljka sadi se u cijelom svijetu. Vrijeme cvatnje je od svibnja do lipnja, kod nas raste u Primorju, Istri, Dalmaciji, te na otocima. Za lijek se upotrebljava cijeli nadzemni dio biljke koja se bere za vrijeme cvatnje.

Povijest

Domovina pasiflore je Brazil i Peru. Izgled njezinih cvjetova podsjećao je europske misionare na Kristove patnje na križu, što je biljci i dalo ime (od pasija). Danas postoje brojna tumačenja broja pojedinih tipova latica, no svi se čude njegovu obliku i građi. U Europu pasifloru donosi španjolski liječnik Alfonso Monardes 1569. godine, s dokumentacijom o njezinoj ljekovitoj uporabi. Domoroci u jugoistočnom dijelu sjeverne Amerike, osobito Cherokee Indijanci, primjenjivali su ovu biljku ugodna okusa za liječenje, a Azteci su je rabili kao sedativ i spazmolitik (protiv grčeva). U svijetu ima 300 do 400 vrsta pasiflore. Primjerice, od vrste Passiflora edulis listovi se katkad koriste za patvorenje droge, a vrsta Passiflora caerula sadrži cijanid i lako se može zamijeniti s ljekovitom pasiflorom Passiflora incarnata.

 

Ljekovito djelovanje i indikacije

Ljekoviti sadržaj: -alanin, apigenin, fruktoza, tirosin, saharoza, valin, viteksin, kumarini, indolni alkaloidi, fenolne kiseline, a glavni i farmakološki važni sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i esencijalna ulja.

Danas je pasiflori priznato umirujuće djelovanje na središnji živčani sustav i znanstveno je potvrđena njezina primjena u slučaju stresa, nervoze, uznemirenosti, anksioznosti, napetosti i razdražljivosti, te pri poremećajima spavanja i tahikardijama psihogenog uzroka. Kao prirodni sedativ ima široku primjenu u liječenju psihosomatskih stanja, primjerice kod gastrointestinalnih smetnji uzrokovanih neurozom.

Nema ničega toliko okrepljujućeg poput prirodnog i zdravog sna koji čudesno osvježava cijeli organizam – u Hrvatskoj prema statistici oko milijun osoba ima problema sa spavanjem. Problemi sa spavanjem, isprekidan ili nemiran san, čovjeka čini polusposobnim ili nesposobnim za dnevne obveze. Uzimanje raznih lijekova protiv nesanice, može dovesti do stvaranja ovisnosti, što nije slučaj s prirodnim komponentama koje sadrži pasiflora. Pasiflora,nezamjeniva kod nesanica, za razliku od sintetičkih preparata za spavanje koji izazivaju omamljenost, ona izaziva san koji se ne razlikuje od prirodnog.

 

Gdje još pasiflora pomaže

Narodna medicina zapadnih zemalja pasifloru koristi u liječenju nesanice, ali nije jedinstvena u uporabi kod ostalih bolesti. Tako se u Americi uz liječenje nesanice koristi i za liječenje Parkinsonove bolesti, histerije, epilepsije, konvulzija, visokog krvnog tlaka, grčeva, tetanusa, neuralgije, dismenoreje, menstrualnih grčeva, hemoroida te bolesti kože.

U Europi pasifloru rabe u liječenju neuroza, nesanice, grčeva, alkoholizma, neuralgija, glavobolja, tahikardija, te u liječenju hiperaktivnosti u djece.

U Južnoj Americi kao sedativ, diuretik, spazmolitik, kod paralize, alkoholizma, bronhitisa, kašlja, nesanice, grčeva, dijareje, gripe, histerije i hipertenzije najviše rabe vrstu Passiflora edulis (onu koja se koristi i kao droga!).

 

Primjena

S obzirom da ljekovitost daje sinergija djelovanja lipofilnih (“vole masti”)  i hidrofilnih (“vole vodu”) dijelova biljke najbolji način uzimanja bio bi u obliku SIPF ekstrakta, gdje su zbog posebne tehnologije ekstrakcije očuvane upravo najdjelotvornije komponente biljke, koje nisu prisutne niti u čaju niti u alkoholnoj tinkturi.

Infuzi (čajevi) i tinkture stoga nisu najbolji način korištenja, no ako se već odlučite na uzimanje infuza receptura glasi: 5 g biljne droge prelijete s 250 mL vruće vode, piti 3 puta dnevno, a u slučaju nesanice uzimaju se dvije doze navečer (jedna nakon obroka, a druga prije spavanja).

 

Kontraindikacije

Pasiflora je sasvim sigurna za korištenje. Ne izaziva ovisnost niti toleranciju. Pomaže u odvikavanju od lijekova poput benzodiazepina i često je zamjena za različite propisane sedative u osoba ovisnih o lijekovima ili alkoholu.

Ne preporučuje se uzimati u trudnoći zbog mogućnosti nastanka grčenja maternice, kod djece mlađe od dvije godine, prije općih anestezija, a budući da pasiflora može izazvati pospanost treba izbjegavati uzimanje biljke tijekom dana ako osoba vozi ili upravlja teškim strojevima.

U izrazito rijetkim slučajevima zamijećene su alergijske reakcije.

 

Saša Radulović, aromaterapeut


Jedna misao o “Pasiflora – od jutra bez stresa do večeri bez nesanice

  1. Dragi Saša, jako mi se sviđa Vaš profesionalan i ozbiljan pristup aromaterapiji i tražim baš takvu osobu za pokretanje radionica u Apolonu na tu temu, baš sa takvim pristupom. Ako imate možda interesa, bit će mi drago da se čujemo.
    lijepi pozdrav,Jasna, Apolon centar http://www.zivotfit.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s