Anti-age aromaterapija: Argan

ARGAN, sinonim za ljepotu i mladost, je stablo koje raste u južnim dijelovima Maroka, pravi je dar s neba za neumoljive pustinjske krajeve. Izuzetni sastojci ulja koje se dobiva iz plodova argana utječu na usporavanje starenja kože te je hrane i obnavljaju. Arganova hranjiva i zaštitna svojstva, uz djelovanje na revitalizaciju i obnavljanje tkiva, vrlo su blagotvorna za suhu i vrlo osjetljivu kožu no ono što argan stavlja na tron među biljnim uljima je njegovo uspješno djelovanje na bore i usporavanje procesa starenja…

Argan (Argania spinosa) jedna je od rijetkih još živućih vrsta drveća iz razdoblja tercijara, a raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Visina drveta je od sedam do deset metara, životni vijek doseže i 200 godina, dobro podnosi sušu a ne smeta mu ni temperatura od pedesetak stupnjeva Celzijevih. A pazite ovo: ako odumre, nakon 7 godina može ponovno oživjeti! Poput vetivera (Vetiveria zizanoides) svojim snažnim korjenjem uspješno sprječava erozije tla, no poboljšava i plodnost samog tla.

Iako znano i Feničanima, stablo argana detaljnije prvi spominje egipatski liječnik Ali Ibn Radouane u 11. stoljeću koji opisuje uspješnu primjenu arganovog ulja kod želučanih i kožnih tegoba. Sedam stoljeća kasnije jedan francuski diplomat ponovno predstavlja svijetu gotovo čudotvorne moći argana, da bi punu slavu stekao 1786. na predstavljanju na međunarodnom sajmu u Parizu. 1998. stablo argana je UNESCO proglasio svjetskom baštinom čovječanstva.

U berberskoj tradicionalnoj ljekarni ovo je izuzetno plemenito i bogato ulje namijenjeno svakodnevnoj uporabi (ulje je neizostavni prilog za berberskim doručkom), kako za unutarnje tako i za vanjsko liječenje.

Kao shea maslacem u središnjoj Africi, uljem argana marokanske žene njeguju svoju novorođenčad (kada im ostane vremena jer je za jednu litru arganovog ulja potrebno ručno, kamenom, razbiti i oljuštiti 40 kg vrlo tvrdih oraščića) zbog zaštitnih svojstava od vanjskih utjecaja, čemu doprinosi i visoki sadržaj vitamina E koji ima svojstva antioksidansa.

Dvadesetijednodnevni test svakodnevne uporabe arganovog ulja u njezi kože, na 21 ženi pokazao je:

 • koža je nahranjena kod 93% žena,
 • koža je glatkija kod 81% žena,
 • koža je revitalizirana kod 89% žena,
 • koža je obnovljena kod 84% žena.

Sastav arganovog ulja: palmitinska kiselina = 14% ; stearinska kiselina = 5% ; linolna kiselina = 37% ; alfalinolenska kiselina = 0,6% ; te velik udio sterola… Stablo argana, tako snažno i otporno na vanjske uvjete, bogato je saponinima te se može smatrati vrlo vrijednim izvorom saponina.

Načini dobivanja arganovog ulja

Tradicionalna metoda: tradicionalno se za dobivanje arganovog ulja brinu žene, gdje se od zrelog ploda i kore izdvoji oraščić koji se lomi kamenom, te potom suši na zraku u glinenim posudama. Dodatkom mlake vode, miješanjem i oblikovanjem rukama dobiva se gusta smjesa smeđe boje koja tijekom daljnjeg miješanja mijenja oblik te počinje davati ulje koje ima okus po lješnjaku. Finalna smjesa iz koje se dobilo ulje i koja više nije upotrebljiva još uvijek u sebi sadrži oko 10% ulja te se koristi kao hranjiv dodatak za stoku. Ovakva metoda dobivanja ulja, u kojoj sudjeluje samo ljudski faktor, vrlo je spora i zahtjevna, a za desetak sati rada dobiva se samo jedna litra ulja.

Metoda tještenja: Nedavno su predstavljene mehaničke preše pomoću kojih je dobivanje ulja znatno pojednostavljeno. Ovom metodom mehaničkih preša nije potrebno dodavati mlaku vodu koja inače otežava sam proces dobivanja ulja. Svi ostali koraci su isti kao i kod tradicionalnog načina. Iz smjese se uspije dobiti oko 43% ulja, a za jednu litru ulja dovoljna su dva sata.

Ekstrakcija otapalom: uporabom određenog lipofilnog otapala dobiva se najviše ulja. Ovu metodu koriste pretežno industrije i veliki laboratoriji, a ulje dobiveno na ovaj način završava isključivo u kozmetičkim pripravcima. Potrebna su dva ciklusa ekstrakcije otapalima kako bi se iz smjese izvukla maksimalna količina ulja.

Do nedavno je ulje argana bilo najprihvatljivije za kupnju u samom Maroku jer ga je izvan Maroka bilo teško za nabaviti, a cijena mu je bila visoka. Međutim, argan čak nije niti bio posebno zanimljiv europskim kozmetičkim kompanijama upravo zbog spomenute teške dostupnosti izvan Maroka. 2002. godine u Europi i Sjevernoj Americi arganovo ulje postaje hit kao dodatak prehrani, te postaje dostupan u specijaliziranim trgovinama i dućanima zdrave hrane.

Imajte na umu da današnja skupocjena kozmetika koja u sebi sadrži biljna ulja (npr. arganovo) uglavnom sadrži manje od 5% samog biljnog ulja! A čak je upitno je li tih nedostatnih 5% doista hladno prešano i nerafinirano biljno ulje. Ne povodite se za reklamama i zapamtite da kreme sadrže najmanje onoga što se reklamira i ističe kao glavni sastojak.

Ukoliko želite individualno spravljeni pripravak od certificiranog organski dobivenog materijala, s maksimalnim anti age učinkom, budite slobodni javiti se za konzultacije. Pridružite se zadovoljnim klijentima koji nakon prvog tjedna primjene ovakve kozmetike vide i osjete razliku na svojoj koži. Svi lažemo, osim kože – našeg ogledala.

Saša Radulović, aromaterapeut


5 misli o “Anti-age aromaterapija: Argan

 1. Prvi puta sam na vašim stranicama, istražujem nekakve alternative (nažalost prijatelj mi je završio na kemoterapiji) pa imam neka pitanja. Naime nabavila sam mu hladno prešano kimovo ulje baš iz Maroka koje on uredno konzumira (25 kapi 3x dnevno) i čini mi se da je to ok, a ja sam dobila uz komovo i arganovo ulje sa koje se jede pa imam pitanje kao i Silvia da li ga mogu koristiti kao ulje za lice.
  Srdačan pozdrav i stranice su vam super.
  Zorica

  1. Poštovanje Zorice! Hvala Vam na Vašem javljanju i lijepoj pohvali. Na Vašu mail adresu koja mi je vidljiva poslati ću Vam nekoliko informacija i svoj kontakt te Vas molim da se potom telefonski čujemo – više toga bih Vam volio sugerirati što će biti lakše onda na taj način, usmeno.

   Hvala Vam i svako dobro želim! 🙂

   Saša Radulović, aromaterapeut

 2. Poštovani, zbog Vašeg širokog spektra poznavanja argana i njegovih proizvoda molim bih Vas za jednu informaciju. Otac mi je donesao iz Švicarske bio produkt arganovog ulja koje se koristi za jelo, pa me zanima kako bi ga najpravilnije trebalo koristi. Dali bi ga trebalo piti u nekim određenim intervalima i dali bi ga bilo dobro staviti u neku kremicu, jer i sama imam problema s kožom ( akne, neurodermmitis i sl. ). Nadam se Vašem skorom odgovoru, srdačan pozdrav. Silvia

 3. Saša,hvala ti za informacije.Nesebičnost u dijelenju znanja je tvoja najisplativija investicija.Budi uporan i strpljiv.
  Sve ide iz Izvora,sve ide u Izvor.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s