Kvaliteta eteričnih ulja, kemotipiziranost i GC certifikati

Većina eteričnih ulja proizvodi se za industrijsku uporabu (duhanska, prehrambena,  kemijska…), a tek manji postotak striktno za aromaterapijsku primjenu. Često se takva “industrijska” ulja prodaju nedovoljno educiranim aromaterapeutima s kojima oni pokušavaju liječiti svoje klijente, iako su takva ulja izgubila bilo kakvo ljekovito ili energetsko djelovanje neadekvatnim procesima u industrijskim kotlovima. Neki misle da eterično ulje kupljeno u ljekarni garantira kvalitetu što je vrlo komična pomisao.

Neprestano napominjem kako natpis na etiketi “100% čisto eterično ulje” ne znači ništa i ne garantira kvalitetu. Neosporiva je činjenica da je većina eteričnih ulja na hrvatskom tržištu iznimno loše kvalitete, bez obzira što distributeri tvrde suprotno. U Hrvatskoj, trenutno, za primjenu u ozbiljnoj aromaterapiji kvalitetu zadovoljavaju samo eterična ulja brandova:

 • “OSHADHI”
 • “PRANAROM”
 • “FLORIHANA”
 • “LA DROME”

Dok sljedeći proizvođači ne zadovoljavaju sve kriterije, međutim ta se kvalitetna eterična ulja  mogu sa sigurnošću upotrebljavati u granicama znanja osobe koja ih koristi:

 • “PRIMAVERA LIFE”
 • PROVJERENI HRVATSKI DESTILERI ETERIČNIH ULJA

0

Kvalitetna eterična ulja na bočici (ambalaži) moraju imati navedene sve sljedeće kriterije:

Latinsko ime roda i vrste biljke

Važno je poznavati točnu vrstu iz koje je eterično ulje dobiveno jer, primjerice za lavandu, postoji više vrsta lavandi koje daju eterična ulja različitog djelovanja zbog razlika u kemijskom sastavu: prava lavanda “Lavandula angustifolia”, širokolisna lavanda “L. latifolia”, španjolska lavanda “L. stoechas”, lavandini “L. hybrida”. Tako postoji i više vrsta eukaliptusa – “Eucalyptus globulus”, “E. radiata”, “E. citriodora”, više vrsta metvica, borova, smreka, cedrova, tamjana i drugih biljaka.

Glavne kemijske sastavnice – kemotip eteričnog ulja

Ista vrsta biljke, ovisno o mjestu rasta, daje eterično ulje različitog kemijskog sastava i, naravno, potpuno različitog djelovanja.

Dio biljke

Primjerice, kod vrste gorke naranče “Citrus aurantium var. amara” iz listova se dobiva petitgrain, iz usplođa plodova ulje gorke naranče, a iz cvjetova dragocjeno i skupo eterično ulje neroli. Ovaj podatak iznimno je važan, a ugledni proizvođači navode ga za sva ulja u svojoj ponudi.

Način dobivanja ulja

O načinu dobivanja eteričnog ulja ovisi kakav će biti kemijski sastav, a samim time i njegovo djelovanje. Primjerice, eterična ulja citrusa mogu se dobiti iz usplođa (kore ploda) hladnim tještenjem ali i destilacijom vodenom parom, i ona nisu jednaka po sastavu, djelovanju i svojim indikacijama.

Ime zemlje gdje je biljka rasla

Vrsnim aromaterapeutima ime zemlje može ukazivati na kemotip ulja i finoću njegovog mirisa. Primjerice, ružmarin koji je rastao na Korzici najvjerojatnije je “kemotip verbenon”, dok je onaj iz sjeverne Afrike “kemotip cineol”. Ruža iz Bugarske mirisom se razlikuje od one koja raste u Turskoj ili Iranu iako su iste vrste i istog kemotipa.

Način uzgoja biljke

Način uzgoj govori o kvaliteti same biljke te na moguću zagađenost pesticidima, organskim gnojivima i ostalim uvjetima rasta. Primjerice, razlikujemo: tradicionalni, konvencionalni, organski, divlji rast…

Lot

To je broj zahvaljujući kojem se može ući u trag gdje je ulje proizvedeno, tko ga je analizirao, gdje je bilo skladišteno…

Rok trajanja

Nije istina da je rok trajanja eteričnih ulja neograničen, kao što na većini bočica piše. Generalno, citrusna eterična ulja i ona iz porodice “Pinus” kraćeg su trajanja, dok ona “viskoznija” eterična ulja (cedrovi, tamjan, vetiver, sandal, pačuli…) imaju rok trajanja pet do deset godina. Trajnost uvelike ovisi o skladištenju eteričnog ulja – suho, tamno, hladnije mjesto.

Pojam kemotipiziranosti koji je ključan u ovom mom izlaganju označava preciznost među eteričnim uljima. Naime, ista vrsta biljke, ovisno o mjestu rasta, mikroklimi i genetskim modifikacijama, daje eterično ulje različitog kemijskog sastava i, naravno, potpuno različitog djelovanja. Stoga kemotip eteričnog ulja govori o njegovim glavnim kemijskim sastavnicama, djelovanju i indikacijama.

Primjerice, ružmarin (Rosmarinus officinalis) ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što jasno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama. Timijan (Thymus vulgaris) ima čak devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja, pa vam profesionalni i kvalitetni proizvođači/distributeri nude:

 1. eterično ulje timijana kemotip timol (thymol),
 2. eterično ulje timijana kemotip karvakrol (carvacrol),
 3. eterično ulje timijana kemotip linalol (linalool),
 4. eterično ulje timijana kemotip geraniol (geraniol),
 5. eterično ulje timijana kemotip α-terpinil acetat (α-terpinyl acetate),
 6. eterično ulje timijana kemotip tujanol (thuyan-4-ol)…

Ružmarin i timijan su samo dva osnovna primjera, no postoje i druge važne biljke koje daju eterična ulja različitih kemotipova.

Iz ovih se primjera jasno vidi da nije precizno ni dovoljno da na bočici eteričnog ulja piše samo ružmarin ili lavanda ili timijan ili bor ili bosiljak ili cedar ili mirta ili kadulja ili “cimet” ili mandarina ili naranča ili eukaliptus ili metvica itd.

Kompleksniji način da utvrdite radi li se o kvalitetnom eteričnom ulju je da zatražite dobavljača/distributera eteričnih ulja da vam predoči certifikat kojeg mora imati, zajedno s grafom analize ulja plinskom kromatografijom (GC analiza). Kao kupcu vaše je pravo tražiti takve podatke, a ako vam ih distributer odbije dati na uvid jasno vam je o kakvim se eteričnim uljima radi.

Analizu plinske kromatografije mogu napraviti tzv. akreditirani laboratoriji koji posjeduju licencu GLP (dobre laboratorijske prakse). Ne valja vjerovati bilo kakvoj analizi, jer svaki analitičar mora usporediti kakvoću ulja i načina analize na temelju najstrožih pravilnika (ISO i/ili AFNOR normi), a ne samo dati komentar o sadržaju sastavnica eteričnih ulja, što je kod nas najčešća praksa. Postoje i druge dodatne analize koje se traže od eteričnih ulja: specifična težine, indeksa loma svjetlosti, sadržaj vode u eteričnom ulju, karbonilni broj, esterski broj, sadržaj neuparivog ostatka, sadržaj karotenoida kod citrusnih ulja, sadržaj kumarina i slično.

0

Saša Radulović, aromaterapeut


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s