Primijenjena aromaterapija: jednostavno, a djelotvorno

Na našem tržištu ima svakojakih eteričnih ulja sumnjive kvalitete pa pri kupovini treba biti vrlo oprezan, jer se eterična ulja često patvore sintetskim spojevima, skuplja se ulja mješaju s jeftinijima sličnog mirisa, dodaju im se razni kemijski aditivi ili se podvrgavaju dodatnim kemijskim procesima (deterpenizacija, peroksidacija…).

Da bi eterična ulja osim ugodnog mirisa imala terapijsko, psihoemotivno i energetsko djelovanje potrebno je dakle da budu prirodna i kvalitetna – kemotipizirana.

Više o kvaliteti eteričnih ulja pročitajte u tekstu “Kvaliteta eteričnih ulja, kemotipiziranost i GC certifikati”.

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine. Ulja se mogu inhalirati, stavljati u kupke i saune, koristiti za masažu ili lokalno utrljavati, koristiti u kulinarstvu, prirodnoj kozmetici i izradi parfema. Terapijski se kemotipizirana eterična ulja mogu sa sigurnošću koristiti oralno, vaginalno i rektalno, no za takvu uporabu potrebno je doista veliko znanje aromaterapije, te je najbolje kloniti se takve uporabe bez nadzora stručne osobe. U Francuskoj se takav način klinički primjenjuje uz izvanredne rezultate.

U Hrvatskoj je jedan od raširenijih načina korištenja eteričnih ulja – aromalampica. S obzirom da je to nazadan i potencijalno štetan način udisanja eteričnih ulja, postoji bolje rješenje koje se zove difuzer.

Prednost difuzera je što ne grije eterična ulja, nema vode, zrak se brže ispuni eteričnim uljem, a ona se hladna i kemijski nepromijenjena raspršuju u sitnim kapljicama u prostor.

Kada nakapamo eterična ulja u aromalampicu ona se u vrućoj vodi počinju razgrađivati, što nikako nije poželjno. Ulja bogata esterima (poput eteričnog ulja prave lavande) i spojevima monoterpenima (poput mandarine ili limuna) posebno su podložna razgrađivanju, a time se smanjuje njihova ljekovitost i gubi se na kvaliteti mirisa. S obzirom da su eterična ulja smjese različitih kemijskih spojeva, dolazi do pojave frakcionacije, tj, najprije isparavaju spojevi nižeg vrelišta, a tek potom i spojevi višeg vrelišta. Posljedica toga je opet ista: budući da su eterična ulja smjese spojeva koji su djelotvorniji kao sinergija nego kao čisti pojedini spojevi koji se nalaze u sastavu eteričnih ulja, takva pojava frakcionacije umanjuje ljekovitost eteričnog ulja.

Postoji razni tipovi difuzera. Oni najskuplji raspršuju eterično ulje putem ultrazvuka i češće se koriste u znanstvene svrhe a ne za svakodnevnu uporabu. Dostupniji, a jednako djelotvorni difuzeri, stvaraju sitne kapljice putem strujanja zraka u tankim staklenim ili metalnim cjevčicama. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja.

Difuzeri imaju ugrađenu pumpu za zrak, te niz cjevčica koje zrak dovode u veći stakleni spremnik u kojem se nalazi eterično ulje. Pritisak zraka u cijevi raspršuje eterično ulje, a posebno dizajniran otvor staklenog spremnika omogućuje izlazak isključivo sitnim kapljicama koje mogu lebditi u zraku, dok se veće kapljice zaustavljaju i vraćaju nazad u spremnik s eteričnim uljem. Rad pumpe se obično može regulirati, pa što je brži protok zraka, to se i veća masa eteričnog ulja izbacuje iz difuzera.

U koje svrhe se koriste difuzeri?

Za ispunjavanje prostorije eteričnim uljem: u tu se svrhu u spremnik ulije nekoliko mililitara eteričnog ulja. Difuzer se uključi. Prostorija se ispuni mirisom do one mjere koja vam odgovara (obično se potroši 1 do 2 mL eteričnog ulja). U slučaju da koristite difuzer za ispunjavanje prostorije eteričnim uljima u ljekovite svrhe, poput “ravensare”, “čajevca”, “niaulija kemotipa cineol” kod gripe, tada se jedna soba prosječne veličine ispuni s nešto većom količinom eteričnog ulja (3-4 mL).

U slučaju da želite koristiti eterična ulja bogata spojevima fenolima (poput “timijana kemotipa timol”, “origana”, “primorskog vriska” i sličnih ulja), pretjerivanje s količinom ulja može izazvati iritaciju dišnih puteva!

Za inhalacije: u difuzer stavite ciljano eterično ulje, uključite difuzer i izlaz difuzera postavite na cca 10 cm udaljenosti od nosa. Inhalirajte oko 5 minuta, 2-3 puta na dan. Ovo je vrlo elegantan način inhalacije, idealan za sve one kojima se ne da inhalirati nad posudom s vrelom vodom, glave pokrivene ručnikom. Sam proces inhalacije je brži, a primjena eteričnih ulja je djelotvornija i ljekovitija od klasične inhalacije.

Klasična inhalacija

Na pola litre vruće vode kapnite jednu kap eteričnog ulja s djelovanjem koje vama treba, glavu pokrijte ručnikom i udišite paru oko jednu minutu, zatim kapnite još jednu kap pa udišite sljedeću minutu, i tako dok ne kapnete najviše 4 kapi ulja.

Ponovite 2-3 puta dnevno tijekom kraćeg razdoblja. Kod astme izbjegavajte inhaliranje jer para može izazvati astmatični napadaj!

Kupka

20 do 40 kapi eteričnih ulja (oprez prilikom odabira!) dobro izmješajte s pola decilitra sojinog vrhnja (koje je zbog prirodnog emulgatora sojinog lecitina najbolje sredstvo za disperziju eteričnih ulja u vodi).

Kadu napunite vodom, a po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli (izvlači toksine iz kože i čisti energetsko polje – auru). Mješavinu sojinog vrhnja i eteričnih ulja dodajte tek kad je kada puna jer će u suprotnom ulja ishlapjeti s parom.

Za suhu kožu (ili ako se u kupku dodaje morska sol koja lagano isušuje kožu) dobro je u mješavinu eteričnih ulja i sojinog vrhnja dodati 2-3 žličice nekog hladno prešanog biljnog ulja koje će istovremeno njegovati kožu.

Vruće kupke (oko 38ºC) su dobre za pojačavanje rada žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu ili gripu. U takvu kupku stavite neka imunostimulirajuća eterična ulje (kajeput, čajevac, ravensara, bergamot, eukaliptus radiata…) i nakon kupke otiđite u krevet i iznojite se.

Opuštajuće kupke (29 – 34ºC) služe za smirenje i opuštanje.

Okrepljujuće kupke (18 – 24ºC) stimuliraju, razbuđuju i osvježavaju. Stimulirajuća eterična ulja (ružmarin kemotip cineol, eukaliptusi, bijeli bor…) u takvoj kupki imaju najbolje djelovanje jer se u toplijima poništava njihov stimulirajući učinak.

OSNOVNO ULJE

Lavanda, prava (Lavandula officinalis) – opušta i umiruje, djeluje “majčinski”; tjera insekte; nakapano kraj jastuka pomaže kod nesanice; nakapano na opekline sprečava stvaranje plikova, a ranice i posjekotine dezinficira i pomaže bržem zacijeljenju bez stvaranja ožiljaka; u kupkama njeguje kožu.

PREHLADE, GRIPE, VIROZE

 • ravensara (Ravensara aromatica)
 • niauli (Melaleuca quinquenervia viridiflora)
 • eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus)
 • čajevac (Melaleuca alternifolia)- potentni antiseptik, stimulira imunološki sustav

OSVJEŽAVANJE I KONCENTRACIJA

Metvice s oprezom koristiti u kupkama jer pothlađuju, a inače su odlične kod glavobolja (1-2 kapi ulja utrljajte straga duž okcipitalne kosti (rub lubanje i vrata) od uha do uha, i nakon toga, s onim što je ostalo od ulja na prstima, sljepoočnice).

Ružmarin 1,8-cineol u kupki potiče cirkulaciju, no nije ga dobro stavljati u kupku prije spavanja jer neke osobe može stimulirati i razbuditi.

Navedena eterična ulja su dobra i za koncentraciju tijekom vožnje automobila.

 • ružmarin kemotip 1,8-cineol (Rosmarinus officinalis)
 • metvica paprena (Mentha piperita)
 • metvica nana (Mentha viridis var. nanah, M. spicata)
 • metvica limunska (Mentha citrata)
 • eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus)

DRVENASTA ULJA

Uzemljuju, jačaju i snaže. Od davnina se koriste u meditacijama i religijskim ritualima zbog svojih svojstava da “duhovno” otvaraju dok istovremeno jačaju povezanost sa zemljom i stabilnost. Pačuli i sandal su afrodizijaci koji povezuju seksualnost i duhovnost. Cedar (atlaski, himalajski) u kupki djeluje na pokretanje limfe i izbacivanje viška tekućine iz organizma.

 • cedar (Cedrus atlantica, C. deodara)
 • pačuli (Pogostemon cablin)
 • sandal (Santalum album)
 • tamjan arapski (Boswelia sacra)

CITRUSI

Svi citrusi podižu raspoloženje, opuštaju, potiču radost, vedrinu i optimizam. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vam je najugodniji u datom momentu. U kupkama ih je bolje izbjegavati jer mogu izazvati iritaciju i mrlje na koži ako se nakon toga izlazi na sunce. Eterično ulje mandarine možete staviti u kupku do 8 kapi jer opušta i smiruje, a blaga je. Poput eteričnog ulja prave lavande, može se nakapati kraj jastuka za mirniji i bolji san.

 • mandarina, crvena ili zelena (Citrus reticulata)
 • bergamot (Citrus bergamia)
 • grejp (Citrus paradisi)
 • limun (Citrus limon)
 • slatka naranča (Citrus sinensis)

CVJETNI MIRISI

Ova ulja su poznati afrodizijaci, a podižu raspoloženje i antidepresivnog su karaktera poput citrusa. Ruža i geranij su “ulja srca” i ljubavi. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vas trenutno najviše privlači.

 • geranij (Pelargonium graveolens)
 • ylang ylang ili “cvijet nad cvjetovima” (Cananga odorata)
 • ruža (Rosa damascena)
 • neroli (Citrus aurantium var. amara)
 • jasmin (Jasminum grandiflorum)

CRNOGORICE

Povoljno djeluju na dišne puteve a k tome uzemljuju i snaže. Ugodna su u kupkama(osim jele koja iritira kožu i ne preporuča se stavljati u kupke!).

 • bor (Pinus sylvestris)
 • jela (Abies alba, Abies sibirica)
 • smreka, crna (Picea obovata)

ZAČINSKI MIRISI

Anis podsjeća na miris “bronhi” bombona, bosiljak je dobar antidepresiv, “melem za dušu”, a lovor doziva “duh slave i pobjednika”, potiče samopouzdanje, a u kupkama djeluje protiv bolova u mišićima.
 • anis (Pimpinella anisum)
 • bosiljak kemotip linalol (Ocimum basilicum)
 • lovor (Laurus nobilis)

PMS I BOLNE MENSTRUACIJE

Osim kroz kupku, ova eterična ulja mogu se primjeniti i u pripravcima za dermalnu aplikaciju.

 • geranij (Pelargonium graveolens): 10 kapi (kupka)
 • muškatna kadulja (Salvia sclarea): 10 kapi (kupka)
 • čempres (Cupressus sempervirens): 10 kapi (kupka)

0

Saša Radulović, aromaterapeut


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s