Za one koji se interesiraju za aromaterapiju, eterična ulja, aromamasažu, wellness, edukaciju iz aromaterapije…

Kako glasi definicija aromaterapije?

Prvi korijeni aromaterapije, odnosno poznavanja blagodati biljnih esencija, sežu 3500 godina u prošlost. Aromaterapija u svrhu liječenja koristi ekstrakte koji se danas nazivaju eteričnim uljima. Prema službenim definicijama aromaterapija se kao grana fitoterapije temelji na empirijskom znanju o biljkama i biljnim pripravcima, skupljanom i provjerenom od pamtivijeka. Također, fitoterapija kao medicinska disciplina u svrhu liječenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cijele biljke i dijelove biljaka, te biljne ekstrakte, odnosno eterična ulja.

Botaničari eteričnim uljima nazivaju sadržaje posebnih žlijezda u biljkama, a dobivaju se destilacijom cijelih biljaka, biljnih dijelova ili smola.

Koji su sve načini primjene eteričnih ulja?

Eterična ulja se osim nanošenjem na kožu i inhalacijom mogu koristiti i oralno, vaginalno i rektalno putem posebnih pripravaka (melati, kapsule, vagitoriji, supozitoriji). Naravno, ovakav ozbiljniji pristup propisivanja eteričnih ulja dozvoljen je samo od strane aromaterapeuta školovanog po načelima francuskog modela aromaterapije, kojem aromaterapija nije hobi već svakodnevni posao.

Kakva je situacija po pitanju aromaterapije u Hrvatskoj?

Hrvatska, a pogotovo grad Zagreb, zadnjih godina širi ruke aromaterapiji i proizvodima na bazi eteričnih ulja.

Na našem tržištu broj brandova eteričnih ulja prelazi jednoznamenkasti broj, a zanimljivo je da se mogu kupiti u hotelima, ljekarnama, trgovinama zdrave hrane, prehrambenim dućanima, salonima namještaja i kućanskih aparata, na tržnicama, na štandu uz autoput… Svakih nekoliko mjeseci otvori se i novi kvartovski salon koji nudi usluge aromamasaže ili klasične masaže s primjenom “eteričnih ulja”. Raste i broj škola i ustanova koje nude zvanje aromaterapeuta s pravom upisa u radnu knjižicu, najavljuju se različite radionice aromaterapije, prirodne aromakozmetike, holističkog i energetskog rada s eteričnim uljima, održavaju se različita predavanja o eteričnim uljima i njihovoj uporabi, a raste i broj distributera eteričnih ulja.

Svakako je pohvalno da su hrvatski građani pokazali interes za aromaterapiju i da su otvoreni za nova područja, ali…

U čemu je problem sa ekspanzijom aromaterapije u Hrvatskoj?

Problem je što trend aromaterapije ne prati edukacija iz tog, vrlo opširnog, područja kao ni primjena kvalitetnih eteričnih ulja. Paralelno s interesom za aromaterapiju pojavljuju se needucirani, beskrupulozni pojedinci i kvaziduhovnjaci koji šire neistinite informacije o aromaterapiji i samoj kvaliteti eteričnih ulja, pritom potpuno prostituirajući aromaterapiju.

Zbog pohlepe za profitom neke direktorice i vlasnice aromaterapijskih biznisa reći će da se bave duhovnim i energetskim aspektom eteričnih ulja pritom u potpunosti ignorirajući temeljna moralna i etička načela o istinitosti, poštenju i kvaliteti.

Većina ne razumije da aromaterapija nije omekšivač za rublje na kojem piše “Aromatherapy”, da to nije samo eterično ulje ugodnog mirisa i dvadesetminutno glađenje leđa od strane plavuše dugih noktiju u elitnom wellness centru.

Ne, aromaterapija je puno više od toga!

Pokušajte shvatiti da odlazak na masažu u hotel s pet zvjezdica NE PODRAZUMIJEVA NITI 100% GARANTIRA kvalitetnu masažu, kvalitetna eterična i biljna ulja, ali ni stručnost osobe kojoj ste povjerili svoje tijelo i zdravlje.

Što mislim pod “…stručnost osobe kojoj ste povjerili svoje tijelo i zdravlje…”?

Pod time mislim da se aromaterapijom – komplementarnom medicinskom tehnikom, vrlo često bave osobe koje nemaju dovoljno znanja iz kemije, farmakologije i toksikologije eteričnih ulja, a priučenim aromamaserima nakon sedmodnevnog tečaja još nedostaje i poznavanje anatomije i fiziologije. Ako vam još kažem da vas nestručno korištena eterična ulja mogu otrovati, izazvati opekline, asmatične napadaje, anafilaktički šok i na kraju stajati života, sretno vam bilo u takvom razvikanom salonu!

Leksikonsko nabrajanje indikacija pojedinog eteričnog, gdje primjerice lavanda liječi sve-od prhuti do osteoporoze, ne znači ništa.

Zbog amaterskih pristupa aromaterapiji događaju se slučajevi gdje je I.G. (43) iz Zagreba, završila na odjelu za opekline u Klinici za traumatologiju, jer su joj dvije ljubazne i nasmiješene mlade “aromaterapeutkinje” salona za masažu, izazvale opekline drugog B stupnja eteričnim uljem cimeta (Cinnamomum zeylanicum).

Djevojke, kao ni vlasnica salona, nisu znale da postoji eterično ulje manje (iz lista) i jače (iz kore) agresivnog cimeta. Na nesreću, one su u svojem skupocjenom anticelulitnom tretmanu, nesretnoj ženi izmasirale tijelo upravo eteričnim uljem cimeta kore. Za usporedbu, autoriteti aromaterapije Tony Balacs i Robert Tisserand, u svojoj knjizi “Sigurnost primjene eteričnih ulja”, sugeriraju da se eterično ulje cimeta dobivenog iz kore u dermalnim pripravcima koristi do 0,1%.

Zadnji slučaj nestručnosti u aromaterapiji također se odnosi na opekline, gdje je M.J. (oko 30) iz Splita, zbog prevelike količine eteričnog ulja paprene metvice (Mentha x piperita L.) morala potražiti medicinsku pomoć.

Paprena metvica uz svoje glavne indikacije ima i popratno djelovanje – ono hladi. Oralno uzimanje eteričnog ulja paprene metvice strogo je definirano, dok se lokalno (dermalno) slobodnije nanosi, ali se u tom ne smije pretjerati! Upravo je to napravila M.J. – napunila je kadu toplom vodom i ulila cijelu bočicu eteričnog ulja paprene metvice, promješala rukom, i sjela u kadu. Vrlo brzo se je počela tresti od hladnoće i umjesto da je izašla van iz kade, pozvala pomoć i zaljevala tijelo biljnim uljem koje joj je prvo došlo pod ruku, ona je ostala u kadi i doljevala vruću vodu. Nikako se nije mogla ugrijati i voda je postala toliko vruća da je na kraju dobila opekline.

Poanta je da kvalitetan i iskusan aromaterapeut i/ili aromamaser mora točno znati ne samo koje eterično ulje smije i u kojem postotku ići na kožu, već i savršeno poznavati djelovanje, kemiju i toksikologiju eteričnih ulja s kojima radi, način primjene, kontraindikacije i eventualne nuspojave.

Gdje se educirati i kako prepoznati kvalitetu?

Praksa iz dana u dan pokazuje da je stanje po pitanju aromaterapije i aromasaže u wellness i spa centrima katastrofalno i obeshrabrujuće. Unatoč privlačnom, ugodnom i opuštajućem prostornom ambijentu takvih centara i salona, kvaliteta glede aromaterapije i odabira eteričnih i biljnih ulja te stručne obrazovanosti osoblja, nije na visokom nivou.

Upoznat sam s nekoliko slučajeva gdje su i škole/centri za aromaterapiju zbog manjkavog znanja i stručnosti otrovali svoje polaznike visokom dozom patvorenih eteričnih ulja (u četiri se slučajeva radilo o dermaloj primjeni takvih ulja, a u jednom zbog oralne primjene).

Kvalitetu i stručnost aromaterapeuta i/ili aromamasera, kao i kvalitetno mjesto, prepoznat ćete po sljedećem:

 1. Osoba kojoj povjeravate svoje tijelo i zdravlje bavit će se aromaterapijom kao svojim poslom. To joj ne bi trebao biti samo hobi.
 2. Raspitajte se o završenoj edukaciji osobe koja za sebe tvrdi da je aromaterapeut i koja u svom poslu koristi eterična ulja.
 3. Kvalitetan aromaterapeut će itekako paziti koji kemotip eteričnog ulja upotrebljava za koju indikaciju.
 4. Eterična ulja moraju biti kemotipizirana i na svojoj ambalaži (bočici) moraju imati navedene sve slijedeće kriterije:

LATINSKO IME RODA I VRSTE BILJKE

Važno je poznavati točnu vrstu iz koje je eterično ulje dobiveno jer, primjerice za lavandu, postoji više vrsta lavandi koje daju eterična ulja različitog djelovanja zbog razlika u kemijskom sastavu: prava lavanda Lavandula angustifolia, širokolisna lavanda L. latifolia, španjolska lavanda L. stoechas, lavandini L. hybrida. Tako postoji i više vrsta eukaliptusa – Eucalyptus globulus, E. radiata, E. citriodora, više vrsta metvica, borova, smreka, cedrova, tamjana i drugih biljaka.

GLAVNE KEMIJSKE SASTAVNICE – KEMOTIP ETERIČNOG ULJA

Ista vrsta biljke, ovisno o mjestu rasta, daje eterično ulje različitog kemijskog sastava i, naravno, potpuno različitog djelovanja.

DIO BILJKE

Primjerice, kod vrste gorke naranče “Citrus aurantium var. amara” iz listova se dobiva petitgrain, iz usplođa plodova ulje gorke naranče, a iz cvjetova dragocjeno i skupo eterično ulje neroli. Ovaj podatak iznimno je važan, a ugledni proizvođači navode ga za sva ulja u svojoj ponudi.

NAČIN DOBIVANJA ULJA

O načinu dobivanja eteričnog ulja ovisi kakav će biti kemijski sastav, a samim time i njegovo djelovanje. Primjerice, eterična ulja citrusa mogu se dobiti iz usplođa (kore ploda) hladnim tještenjem ali i destilacijom vodenom parom, i ona nisu jednaka po sastavu, djelovanju i svojim indikacijama.

IME ZEMLJE GDJE JE BILJKA RASLA

Vrsnim aromaterapeutima ime zemlje može ukazivati na kemotip ulja i finoću njegovog mirisa. Primjerice, ružmarin koji je rastao na Korzici najvjerojatnije je kemotip verbenon, dok je onaj iz sjeverne Afrike kemotip cineol. Ruža iz Bugarske ili Irana mirisom se razlikuje od one koja raste u Turskoj iako su iste vrste i istog kemotipa.

NAČIN UZGOJA

Način uzgoj govori o kvaliteti same biljke te na moguću zagađenost pesticidima, organskim gnojivima i ostalim uvjetima rasta. Primjerice, razlikujemo: tradicionalni, konvencionalni, organski, divlji rast…

LOT

To je broj zahvaljujući kojem se može ući u trag gdje je ulje proizvedeno, tko ga je analizirao, gdje je bilo skladišteno…

ROK TRAJANJA

Nije istina da je rok trajanja eteričnih ulja neograničen, kao što većina distributera tvrdi. Generalno, citrusna eterična ulja i ona iz porodice Pinus kraćeg su trajanja, dok ona “viskoznija” eterična ulja (cedrovi, tamjan, vetiver, sandal, pačuli…) imaju rok trajanja pet do deset godina. Trajnost uvelike ovisi o skladištenju eteričnog ulja – suho, tamno, hladnije mjesto.

Zašto je kemotipiziranost eteričnih ulja toliko važna?

Natpis 100 % čisto eterično ulje na bočici nije nikakva garancija da se radi o kvalitetnom eteričnom ulju.

Kemotip eteričnog ulja govori o njegovim glavnim kemijskim sastavnicama, a to znači da eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste mogu imati različiti kemijski sastav ovisno o staništu, mikroklimi i genetskim modifikacijama.

Npr. ružmarin (Rosmarinus officinalis) ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što jasno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama. Timijan (Thymus vulgaris) ima čak devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja, pa vam profesionalni i kvalitetni proizvođači/distributeri nude:

 1. eterično ulje timijana kemotip timol (thymol),
 2. eterično ulje timijana kemotip karvakrol (carvacrol),
 3. eterično ulje timijana kemotip linalol (linalool),
 4. eterično ulje timijana kemotip geraniol (geraniol),
 5. eterično ulje timijana kemotip α-terpinil acetat (α-terpinyl acetate),
 6. eterično ulje timijana kemotip tujanol (thuyan-4-ol)…

Ružmarin i timijan su samo dva osnovna primjera, no postoje i druge važne biljke koje daju eterična ulja različitih kemotipova.

Iz ovih se primjera jasno vidi da nije precizno i dovoljno da na bočici eteričnog ulja piše samo “ružmarin” ili “lavanda” ili “timijan” ili “bor” ili “bosiljak” ili “cedar” ili “mirta” ili “kadulja” ili “cimet” ili “tamjan” ili “miloduh” ili “mandarina” ili “naranča” ili “eukaliptus” ili “metvica” itd.

Kriterij kemotipiziranosti u svijetu zadovoljavaju samo rijetki proizvođači eteričnih ulja, a korištenje kemotipiziranih eteričnih ulja ukazuje i na stupanj stručnosti nekog aromaterapeuta ili aromamasera.

U Hrvatskoj sve navedene kriterije kvalitete eteričnih ulja zadovoljavaju samo i isključivo ova četitri proizvođača (poredani su po dolasku na naše tržište):

 1. “OSHADHI”
 2. “PRANAROM”
 3. “FLORIHANA”
 4. “LA DROME”

Sljedeći proizvođači ne zadovoljavaju sve kriterije, međutim ta se kvalitetna eterična ulja  mogu sa sigurnošću upotrebljavati u granicama znanja osobe koja ih koristi:

 1. “PRIMAVERA LIFE”
 2. PROVJERENI HRVATSKI DESTILERI ETERIČNIH ULJA (od kojih ulja otkupljuju i ugledni distributeri poput “Oshadhija” i “Pranaroma”).

Sva ostala eterična ulja koja se nalaze i nude na našem tržištu, eterična ulja s kojima vas masiraju u najelitnijim salonima/hotelima/wellness centrima, eterična ulja koja vam nude u “prirodnoj” kozmetici, eterična ulja koja udišete u aromalampicama, eterična ulja koja vam nakapana na kožu nakon šest minuta ulaze direktno u krvotok, eterična ulja s kojima pokušavate otkloniti svoje tegobe, i eterična ulja koja se prodaju po ljekarnama, dućanima zdrave hrane i raznim drugim mjestima – NISU kvalitetna eterična ulja, te ih možete koristiti jedino za pranje podova ili mirisanje toaletnih prostora.

Zašto vas lažu, varaju i truju?

Pofit, profit, profit! A zatim slijedi neznanje, nezainteresiranost za aromaterapiju, neusavršavanje na području aromaterapije itd.

Evo jednog takvog primjera:

Prije dva tjedna vlasnica novootvorenog salona u Novom Zagrebu, nakon što sam je upitao zašto radi s nekvalitetnim eteričnim uljima, odgovorila mi je:

“Kada bih koristila kvalitetna eterična ulja onda bih morala povećati cijene svojih usluga, a povećanjem cijena pao bi mi broj klijenata a potom i zarada.” Iako sam joj objasnio prednosti kvalitetnih eteričnih ulja kao i to da su njezina nekvalitetna eterična ulja sličnog cjenovnog razreda kao i kvalitetna, kemotipizirana, nije promijenila svoje mišljenje te nastavlja s trovanjem klijenata.

Da, trovanjem! Odavno je poznat podatak da sve što stavite na kožu, otprilike, u roku od šest minuta ulazi u vaš krvotok. Znači, nije svejedno čime ćete i kako njegovati kožu, te kome ćete dopustiti da vas masira i s čime da vas masira.

Tijekom masaže eterična ulja kroz pore kože ulaze u tkivo i krvotok i prenose se po cijelom tijelu gdje ovisno o eteričnom ulju i njegovom kemijskom sastavu djeluju na određene organe, tkiva, živčani i hormonski sustav. Ako je eterično ulje nekvalitetno i patvoreno jasan je ishod premazivanja tijela takvim “eteričnim uljem”.

Nemojte se dati zavarati bilo kakvim bajkovitim pričama poput onih da botanička i kemijska definiranost eteričnih ulja, kemotipiziranost, nije važna, jer je to laž koju šire oni koji su nakon stečenih aromaterapijskih osnova prestali s daljnjim usavršavanjem i praćenjem znanstvenih i medicinskih otkrića u aromaterapiji.

Ista situacija je i sa biljnim uljima koja mnogi nazivaju baznim, gdje se redom u masaži klijenata koriste rafinirana. Takva rafinirana biljna ulja nemaju terapeutski učinak i nije mi jasna logika korištenja takvih ulja!? Ako želimo postići njihovo ljekovito djelovanje na kožu i organizam u cjelini biljna ulja moraju biti hladno prešana i nerafinirana.  Procesom “vrućeg prešanja” povećava se prinos ulja u proizvodnji (time i zarada), ali se oštećuju osjetljive nezasićene masne kiseline čime se povećava štetnost tako dobivenih biljnih ulja. Procesom rafiniranja u potpunosti se uklanjaju ljekovite tvari iz biljnih ulja. Primjerice, biljno ulje lješnjaka korisno je za njegu masne kože zbog spojeva triterpena koji reguliraju masnoću kože, ali se procesom rafiniranja takvi spojevi u potpunosti unište i takvo rafinirano ulje lješnjaka neće djelovati pozitivno na masnu kožu.

Biljna ulja se ne koriste samo za masažu već i kao čest dodatak u prirodnoj kozmetici, primjerice, kremama. U takvoj kozmetici prisutni su i hidrolati koji ne smiju imati primješan alkohol (etanol) kojeg neki proizvođači dodaju kako bi stabilizirali proizvod i produžili mu rok trajnosti. Za njegu kože, ali i aromaterapijsku upotrebu, hidrolati moraju biti bez dodanog alkohola, bistri i skladišteni na hladnom i tamnom mjestu s navedenim rokom trajanja.

0

Prije nego odlučite negdje otići na aromamasažu/aromatretman ili pak upisati neku edukaciju, obavezno provjerite s kojim uljima rade osobe kojima dajete svoj novac i vrijeme. Ta informacija će vam puno reći o nivou znanja pojedinca, osoblja, salona, učilišta ili škole.

Neovisan sam o bilo kojem proizvođaču odosno brandu eteričnih ulja i ovaj tekst je informativnog karaktera s ciljem da upozori na (ne)kvalitetu.

Saša Radulović, aromaterapeut (www.anias-de-moras.com)

Saša Radulović, aromaterapeut

3 misli o “Za one koji se interesiraju za aromaterapiju, eterična ulja, aromamasažu, wellness, edukaciju iz aromaterapije…

 1. Poštovani,
  Jako sam zainteresirana za etrična ulja, i jako me interesuje oblast kozmetike i parfema na bazi aromatičnog ulja. Pomozite mi odakle da počnem ,
  da li postoji neka dobra literatura iz ove oblasti. Ja živim u Sarajevu. Mislim da ovdje nije zastupljena ova oblast (kozmetika i parfemi).
  Vrlo rado bih prihvatila vaše sugestije i prijedloge.
  Hvala Vam i na jako iscrpnoj web str.

  Pozdrav, Adisa

 2. Poštovana gđo Radović,

  Vaš je odgovor pomalo nepotpun. Naime, sve ovisi koje eterično ulje želite koristiti i za koju namjenu (da li je ta količina od 10 mL ulja namijenjena za njegu lica, neki drugi dio tijela, da li je za odraslu osobu ili dijete, da li se radi o njegujućoj mješavini ili pak za imunitet itd. itd.). Također bi mi bilo korisno znati koje ste biljno ulje imali u planu koristiti, te brand eteričnog tj. biljnog ulja.

  Ako mi odgovorite na ova pitanja (najbolje putem mojeg maila aniasdemoras@gmail.com) rado ću Vam dati potpuniji odgovor na Vaše pitanje.

  Do tada Vas lijepo pozdravljam,

  Saša Radulović
  aromaterapeut
  http://www.anias-de-moras.com

 3. Postovani,mozete li mi reci koliko kapi ili ml etericnog ulja ide na 10 ml baznog ulja?
  Unapred zahvalna,
  Mladena Radovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s