HPV je izlječiv aromaterapijom

Za humani papiloma virus danas se vjeruje da je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa oba spola. Ovisno o tipu on uzrokuje nastanak dobroćudnih i zloćudnih promjena na koži i sluznici.

Izvor HPV infekcije isključivo je čovjek a prenosi se kontaktom. Genitalni HPV prenosi se bilo kojim oblikom spolnog kontakta – uglavnom direktnim kontaktom s inficiranim vratom maternice, stidnicom, penisom ili anusom.

Do danas su znanstvenici suvremenim metodama detektirali preko sto tipova HPV-a. Neki tipovi HPV-a povezani su s dobroćudnim promjenama kože i sluznice, a neki visokorizični tipovi s abnormalnostima epitela grlića maternice.

Kronična HPV infekcija povisuje rizik nastanka raka vrata maternice za 60-70%.

Najveći broj infekcija HPV-om dešava se upravo tijekom adolescencije stoga je edukacija, razgovor s liječnikom i odgovorno ponašanje od ključne važnosti.

Procjenjuje se da najmanje 80 – 100% djevojaka u dobi između 18 – 25 godina dolazi pri spolnom kontaktu u dodir s ovim virusom, dok svega oko 30% djevojaka razvija simptome infekcije koje potom pristupaju složenom medicinskom liječenju.

Žene koje se odluče za alternativno liječenje ili, uz konzultaciju s liječnikom i ginekologom, na nadopunu već propisane terapije susreću se sa širokim izborom preparata: korištenje antioksidativnih vitamina i kombinacije B kompleksa s folnom kiselinom, preparati s hipericinom (iz gospine trave) čiju je efikasnost protiv velikog broja virusa potvrdila i klinička studija u SAD-u, aloe vera ekstrakti koji djeluju poticajno na imunitet, ekstrakt zelenog čaja koji lokalnom primjenom djeluje na genitalne bradavice, različite vaginalete koje na prirodan način stimuliraju lokalni imunološki odgovor rodnice, te aromaterapija.

Iako aromaterapija nije svemoguća i ima svoje granice ipak postoji znatan broj bolesti i tegoba koje jasno definirana uporaba kemotipiziranih eteričnih ulja može ukloniti.

Upravo zahvaljujući aromaterapeutima educiranim po francuskoj školi aromaterapije koja primjenjuje botanički i kemijski definirana eterična ulja oralno, rektalno i vaginalno, postoje različiti oblici proizvoda koji sadrže takva eterična ulja: kapsule, puderi, supozitoriji, vagitoriji (vaginalete), uljne mješavine, gelovi, kreme i sl.

Kod humanog papiloma virusa, ali i gljivičnih infekcija, te tegoba koje pogađaju vaginu, rodnicu i grlić maternice posebnu pažnju privlače vagitoriji koji aplikacijom otpuštaju ljekovite sastojke eteričnih ulja u krv te na taj način djeluju iscjeljujuće.

Kemijski spojevi u eteričnim uljima poput oksida, monoterpenskih alkohola i fenola sinergijski djeluju protiv mnogih vrsta DNA i RNA virusa, herpes simplex virusa i humanog papiloma virusa. Zabilježeno je i djelovanje eteričnih ulja na patogene bakterije i gljivice koje zbog neliječenja virusne infekcije mogu izazvati nove i ozbiljnije tegobe.

Ključno eterično ulje u djelovanju na HPV virus je eukaliptus polibrakteja (Eucalyptus polybractea kt. kripton) koje sadrži visok postotak monoterpena, monoterpenskih aldehida i ketona koji pokazuju zadivljujuće djelovanje na sve virusne infekcije urogenitalnog trakta. Eterično ulje niaulija (Melaleuca quinquenervia kt. 1,8 cineol/viridiflorol) već duži niz godina privlaži pažnju zbog sadržaja monoterpenola koji ima izrazito jaki antivirusni učinak uključujući i djelovanje na HIV virus, a eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora), koje je u Hrvatskoj postalo ove zime jako traženo, kao glavnu indikaciju ima djelovanje na viruse.

Eterično ulje lista cimetovca (Cinnamomum verum) također pokazuje antivirusno djelovanje, a dodatno djeluje imunostimulirajuće povećavajući proizvodnju imunoglobulina A koji štiti sluznicu.

Upoznat sam sa slučajevima žena koje su i u Hrvatskoj uspjele doći do opisanih vagitorija te ih koristeći uspjele trajno izlječiti HPV. Najčešće, neovisno o CIN-u, dovoljna je samo jedna terapija u trajanju od dvadesetak dana za koju se izdvaja oko 110 eura.


Kondilomi – česti gosti kod muškaraca

Humani papiloma virus uzročnik je i kondiloma (vrsta infekcije kože i genitalne sluznice), a uzrokuje dvije vrste oboljenja: condyloma acuminatum kod koje se pojavljuju izrasline slične bradavicama na vanjskim spolnim organimate manje uočljiva condyloma latum koja uzrokuje pliće bradavice koje napadaju stidnicu i analni otvor. Često nema nikakvih vidljivih znakova oboljenja, a ponekad se javlja nadraženost ili svrbež oko stidnice te bol tijekom snošaja. Pojava bradavica može se i mjesecima nakon spolnog odnosa sa zaraženom osobom pojaviti. Kod nekih tipova virusa pojavljuju se sitne izrasline na sluznici stidnice ili dijelu tijela (stidnica/analni otvor). U 95 posto slučajeva kondilomi se prenose spolnim putem, a ostalih 5 posto sučajeva može nastati zbog loše higijene.

 

Konzultacija s liječnikom zbog svih izraslina oko genitalnih organa je nužna. Tradicionalna fitoterapija za liječenje kondiloma sugerira oparak od cvjetova lavande što je usko povezano sa aromaterapijom. Aromaterapijski pripravak eteričnog ulja prave lavande (Lavandula angustifolia) ima u najmanjem postotku, jer ključna eterična ulja koja liječe kondilome moraju u svojem kemijskom sastavu sadržavati spojeve koji se nalaze i u vaginaletama za liječenje HPV-a kod žena.

Saša Radulović, aromaterapeut


112 misli o “HPV je izlječiv aromaterapijom

 1. Poštovani,željela bih saznati više informacija o liječenju hpv-a,jer mi je dijagnosticiran cin2, a doktori mi kažu da nema terapije nego zdrav život!? Molim vas za savjet.

  1. Dobar Vam dan Marijana! 🙂

   Poslao sam Vam malo više informacija na Vaš mail pa Vas molim za povratnu informaciju po primitku istoga. Hvala! Lijepi pozdrav,

   Saša Radulović, aromaterapeut

  1. Poštovana Lana, eterična ulja sugeriram od brendova “Florihana”, “Oshadhi” i “Pranarom”. Sva su dostupna u Zagrebu (Hrvatskoj) – google.hr

   U tekstu sam mislio na vagitorije s eteričnim uljima. Poslao sam Vam više informacija na Vaš mail te budite slobodni kontaktirati me za više informacija. Hvala i lijepi pozdrav,

   Saša Radulović, aromaterapeut

 2. Poštovani,
  molila bih Vas za više informacija o liječenju hpv-a eteričnim uljima i vaginaletama.
  hvala!

 3. Da li u trudnoci mogu da se koriste vaginalete protiv hpv-a posto imam visokorizicki tip 16,18? Zelela bih se toga osloboditi pre nego se dete rodi da mogu normalno da funkcionise,da ne brinem o prenosu,a vec imam jedno dete?

  1. Poštovanje! Ne bih preporučio u trudnoći korištenje vaginaleta, iako teorija tvrdi suprotno. U prvom tromjesječju nikako ne sugeriram ovu terapiju. Bilo bi najbolje da se telefonski čujemo (091/346 02 02) te Vas do Vašeg javljanja lijepo pozdravljam. Hvala!

   Saša Radulović, aromaterapeut

 4. Vecer, molila bi vas za tretman lijecenja HPV-a. Koju terapiju koristit…kako je najjednostavnije nabaviti sve pripravke I kako partner I ja mozemo rijesit zajedno ovu bolest?!

  Unaprijed puno hvala!

  1. Poštovanje Tina! Sve sam Vam informacije i prijedloge poslao na Vaš mail. Hvala Vam i lijepi pozdrav do Vašeg javljanja,

   Saša Radulović, aromaterapeut

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s